Ne apropiem de începutul iernii, perioadă în care avem mai multe zile libere, fiind celebrat Sfântul Andrei, dar și Ziua Națională a României.

Românii încep să se intereseze de toate zilele libere legale pe care le mai au pe parcursul acestui an, astfel încât să își organizeze cât mai multe excursii și vacanțe alături de persoanele dragi.

Iată câte zile libere vom avea de Sfântul Andrei 2023 și 1 Decembrie 2023.

Românii s-au bucurat în anul 2023 de 12 sărbători legale ce au picat în timpul săptămânii și trei ce au fost celebrate în weekend, iar adesea au fost acordate și alte zile libere pentru a se forma mini-vacanțe pentru persoanele ce lucrează, dar și pentru elevi. Sfântul Andrei este celebrat anual la data de 30 noiembrie, iar la data de 1 decembrie este sărbătorită Ziua Națională a României, ambele sărbători fiind trecute pe lista zilelor libere legale.

În anul 2023, data de 30 noiembrie, ziua în care este pomenit Sfântul Apostol Andrei, cel Întâi Chemat, considerat Ocrotitorul României, pică într-o zi de joi, iar 1 decembrie, ziua în care se celebrează Ziua Națională a României, pică într-o zi de vineri, urmând weekend-ul.

Astfel românii se vor bucura de Sfântul Andrei 2023 și 1 Decembrie 2023 de patru zile libere, astfel vom avea parte de o mini-vacanță în perioada 30 noiembrie 2023- 3 decembrie 2023.

Următoarea mini-vacanță de care se vor bucura angajații până la sfârșitul anului 2023 va avea loc în timpul sărbătorilor de iarnă, când românii vor avea parte de patru zile în care să petreacă timpul alături de familie și persoanele dragi. Românii vor avea liber pe 25 și 26 decembrie, mai exact prima și a doua zi de Crăciun, ce pică luni și marți, mini-vacanța începând de sâmbătă, 23 decembrie 2023.

Alții mai citesc și:   Val de aer polar peste România. Temperaturile vor scădea chiar și cu 10 grade

Câte zile libere vom avea în anul 2024?

Anul 2024 ne aduce mai multe zile libere, comparativ cu anul 2023, astfel românii vor putea beneficia de mai multe zile de relaxare alături de persoanele iubite. În anul 2024 vom avea 17 zile libere legale, față de 15 câte am avut în acest an, însă există și sărbători ce pică în zilele de weekend.

Începând din anul 2024, zilele de 6 și 7 ianuarie, zile în care sunt celebrate Boboteaza și Sfântului Ioan Botezătorul, vor fi considerate sărbători legale, astfel vor fi libere pentru salariați. Deși aceste sărbători vor fi libere în anul 2024, vor pica în zile de sâmbătă și duminică, astfel nu vor afecta programul de muncă al românilor.

Din cele 17 sărbători legale pe care le avem în anul următor, 7 vor pica în weekend, însă este posibil ca Guvernul să acorde încă trei zile libere astfel încât să creeze punți între zilele libere și zilele de weekend. Iată care sunt zilele legale libere din anul 2024:

1 ianuarie – Anul Nou (luni)
2 ianuarie – A doua zi de An Nou (marţi)
6 ianuarie – Bobotează (sâmbătă)
7 ianuarie – Sfântul Ioan Botezătorul (duminică)
24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române (miercuri)
1 mai – Ziua Muncii (miercuri)
3 mai – Vinerea Mare a Paștelui
5 mai – prima zi de Paște ortodox 2024 (duminică)
6 mai – a doua zi de Paște ortodox 2024 (luni)
1 iunie – Ziua Copilului (sâmbătă)
23 iunie – Rusalii (duminică)
24 iunie – A două zi de Rusalii (luni)
15 august – Adormirea Maicii Domnului (joi). Ziua de 16 august va fi, cel mai probabil, liberă, ca punte către weekend.
30 noiembrie – Sfântul Andrei (sâmbătă)
1 decembrie – Ziua Națională a României (duminică)
25 decembrie – prima zi de Crăciun (miercuri)
26 decembrie – a doua zi de Crăciun (joi)

Alții mai citesc și:   Horoscop 7 septembrie 2023! Norocul intră in viața acestor zodii chiar de azi.