Sfânta Maria Mică 2023 sau sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului este cinstită de creștinii ortodocși în fiecare an, la data de 8 septembrie.

Nașterea Maicii Domnului, cunoscută în popor ca Sfânta Maria Mică este sărbătorită în fiecare an la data de 8 septembrie, dată marcată cu cruce roșie în calendarul ortodox.

Când pică Sf Maria Mică în 2023

Sfânta Maria Mică 2023 este cinstită vineri, 8 septembrie de creștinii ortodocși și reprezintă prima mare sărbătoare din anul nou bisericesc care a început pe data de 1 septembrie.

Nașterea Maicii Domnului a fost stabilită în a opta zi din anul bisericesc, pentru că cifra opt simbolizează ziua veșniciei, viața fără de sfârșit, iar datorită ei, Fiul Cel veșnic al lui Dumnezeu S-a întrupat, a biruit moartea și a dăruit oamenilor viața veșnica în Împărăția Cerurilor.

Maica Domnului are în calendarul ortodox 9 zile de pomenire: 8 septembrie- Nașterea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mică, 1 octombrie- Acoperământul Maicii Domnului, 21 noiembrie- Intrarea în biserică a Maicii Domnului, 9 decembrie- Zămislirea Sfintei Fecioare de către Sfânta Ana, 26 decembrie- Soborul Maicii Domnului, 25 martie- Buna Vestire, 2 iulie- Așezarea vesmântului Născătoarei de Dumnezeu în Vlaherne, 15 august- Adormirea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mare si 31 august- Punerea în racla a brâului Maicii Domnului.

Ce e bine să dai de pomană de Sf Maria Mică 2023

În tradiția populară se spune că pe data de 8 septembrie, se Sf Maria Mică, se împart struguri şi prune pentru sufletul morţilor, ca să primească şi ei din roadele toamnei, “pe cealaltă lume”.

La sărbătoarea Naşterii Maicii Domnului, ca de altfel la orice mare sărbătoare, nu se fac treburi gospodăreşti, nu se spală rufe, nu se face curăţenie în casă, ca să nu se atragă răul.

Alții mai citesc și:   Vești bune pentru angajați! De la 1 octombrie va crește salariul minim

Tot în această zi se spune că nu se gătește și oamenii nu aprind focuri în case, pentru a nu atrage bolile care ”pocesc oamenii”. La Sf Maria Mică nu se muncește câmpul, alminteri recoletele vor fi blestemate, iar vitele se vor îmbolnăvi.

Tinerele fete nu au voie să își tundă părul și să-l arunce la gunoi, pentru că vor rămâne nemăritate. Este interzis scăldatul în ape curgătoare, pentru a nu atrage tristețea Fecioarei Maria.

Casa în care arde candela de Sfânta Maria Mică va fi binecuvantată cu armonie şi întelegere şi ferită de foc, de vijelie sau grindină, de rele şi nenorociri.

În popor se spune că în această zi vor fi ascultate mai ales rugăciunile femeilor care vor să aibă copii, dar şi ale celor însărcinate, pe care Maica Domnului le va ajuta să aibă o naştere uşoară.