Începând cu luna viitoare, salariul minim brut se va mări cu 300 de lei. Însă, angajații nu vor beneficia de întreaga sumă.

După ce se vor aplica modificările, salariul minim va ajunge la 3.300 de lei.

Salariul minim va crește de la 1 octombrie

Referitor la salariul net, din cei 300 de lei, angajații vor încasa doar 93 de lei în plus, restul de 207 lei întorcându-se la stat, pentru taxe.

Dacă mărirea salariului minim brut continuă și în luna ianuarie, acesta va atinge valoarea de 3.750 lei, iar suma netă, adică suma pe care o primește efectiv angajatul, va fi de 2.231 lei. Această majorare înseamnă un supliment de 333 de lei pentru angajat și 417 lei în plus pentru bugetul statului.

Sunt prevăzute modificări și pentru tichetele de masă și voucherele de vacanță, acestea se vor taxa cu 10%, la fel ca și contribuțiile la sănătate.

Parlamentul României trebuie să decidă asupra unor măsuri de austeritate, în timp ce în acest for legislativ există 110 șefi și directori care beneficiază atât de salarii, cât și de sporuri pentru condiții dificile de muncă.

Prevederile ordonanței austerității

Potrivit newsweek.ro, ordonanța de urgență prezentată de premierul Ciolacu prevede:

Art. IV – (1) Numărul total al posturilor funcțiilor de demnitate publică efectiv ocupate aferente funcțiilor de la nivelul secretarilor de stat, consilieri de stat, /subsecretarilor de stat, /vicepreședinților și a funcțiilor de demnitate 6 publică asimilate acestora se reduce până cel târziu la data de 1 ianuarie 2024 cu minim 30%;

(2) Conducătorii ministerelor/autorităților publice/agențiilor naționale /autorităților de reglementare/instituțiilor publice care au încadrat personal pe posturi cu funcție de demnitate publică aferente funcțiilor de secretar de stat/subsecretar de nivelul secretarilor de stat/consilier subsecretarilor de stat/vicepreședinților și funcții asimilate acestora a funcțiilor de demnitate publică asimilate au obligația de a formula propuneri către autoritățile ierarhic superioare care au ca responsabilitate numirea acestora în posturifuncții de demnitate publică astfel încât să se încadreze în prevederile alin. (1) până cel târziu la data de 1 ianuarie 2024.

Alții mai citesc și:   Un director general își pune capăt zilelor într-un mod misterios, aşa că poliţia este trimisă să investigheze. Inspectorul o întreabă pe secretară