Rusia, lovitură dură. Ucraina pierde accesul la marea Azov

Războiul a ajuns deja la ziua 24 și lupta continuă în același ritm. Ucrainenii trăiesc clipe de groază din cauza rușilor și se tem că nu își vor găsi liniștea prea curând. Ucraina primește Acum o nouă lovitură puternică: pierde accesul la Marea Neagră.

Ucraina primește o nouă lovitură
Ucraina continuă să fie dur afectată de armata rusă și Ministerul ucrainean al Apărării a anunțat, vineri seară, că Ucraina a pierdut, deocamdată, accesul la Marea Azov. Rusia continuă să bombardeze Mariupolul și așa a ajuns să pună stăpânire și pe partea maritimă.

Ucrainenii sunt optimiști și speră că vor relua controlul asupra mării, dar de vineri seara nu au mai actualizat informațiile în ceea ce privește situația de acolo.

“Ocupanţii au reuşit parţial să obţină succes în districtul de operaţiuni Doneţk, privând temporar Ucraina de acces la Marea Azov”, au declarat reprezentanții Ministerului ucrainean al Apărării.

Cât despre situația din Rusia în ceea ce privește pierderile suferite, se pare că lucrurile nu stau deloc bine și Ucraina are avantaj. Conform ultimelor informații oferite de forțele armate ale Ucrainei, cel puțin 14.000 de militari ar fi fost uciși.

Ucrainenii vor fi evacuați azi

Vicepremierul ucrainean și ministrul pentru reintegrarea teritoriilor ocupate temporar ale Ucrainei, Irina Vereşciuk, au declarat că mai mulți ucraineni ar putea fi evacuați astăzi prin zece coridoare umanitare organizate special.

Totul depinde de Rusia, dacă va respecta înțelegerea și va accepta să oprească bombardamentele până când oamenii vor fi scoși din țară. În principiu, autoritățile vor să evacueze oamenii din Mariupol, acolo unde situația este extrem de dificilă și au loc bombardamente puternice, iar mulți oameni au fost uciși.

“S-a convenit asupra unui coridor umanitar, vom încerca să evacuăm oamenii şi să aducem mâncare astăzi. Un ‘regim al tăcerii’ a fost convenit pentru 19 martie, începând cu ora 09:00 (07:00 GMT)”, a spus guvernatorul regional, Serhi Gaidai.

Armata ucraineană a instituit restricţii de circulaţie pentru 38 de ore în oraşul Zaporojie, începând de sâmbătă, 14:00 GMT, până luni dimineaţă. Primarul le-a cerut oamenilor să nu iasă din case dacă nu este nevoie, pentru că pericolul este mult prea mare.