Rusia evacuează personalul diplomatic de la Kiev. Invazie posibilă „în următoarele 24 de ore”, avertizează premierul Australiei

Rusia a decis să își evacueze personalul diplomatic din capitala Ucrainei, iar experții occidentali se tem că acesta poate fi un semnal al intenției Moscovei de a declanșa o invazie în țara vecină. Vladimir Putin a afirmat, luni, că regiunile din estul Ucrainei sunt foste teritorii rusești și că Ucraina este o creație bolșevică.

Rusia a declarat marți că își va evacua personalul diplomatic din Ucraina pentru a le „proteja viața” diplomaților și famiiilor acestora, după ce parlamentarii de la Moscova i-au permis președintelui Vladimir Putin
să folosească forța în străinătate.

„Pentru a proteja viețile și siguranța [diplomaților], conducerea rusă a decis să evacueze personalul misiunilor ruse externe în Ucraina, lucru care va fi implementat în viitorul apropiat”, a declarat Ministerul de Externe al Moscovei într-un comunicat citat de The Moscow Times.

Diplomații ruși de la Kiev ar fi fost amenințați

Ministerul rus de Externe a transmis că diplomații săi au primit amenințări și că ambasada și consulatul de la Kiev s-au aflat sub „atacuri repetate”.

„Ucraina s-a cufundat mai adânc în haos”, se spune în comunicatul de la Moscova.
Mai multe ambasade occidentale s-au mutat de la Kiev în orașul Liov, lângă granița cu Polonia, deoarece SUA și aliații săi au acuzat de mai multe săptămâni Rusia că plănuiește un atac asupra Ucrainei.

Anunțul de la Moscova a venit la scurt timp după ce camera superioară a parlamentului rus i-a dat lui Putin permisiunea de a folosi armata rusă în străinătate.

Vladimir Putin a recunoscut luni regiunile Donețk și Lugansk din estul Ucrainei, deținute de separatiști, ca independente și a semnat acorduri cu acestea, deschizând ușa prezenței militare ruse în Ucraina.

„Rusia este pregătită pentru a finaliza acum o invazie pe scară largă a Ucrainei”

„Invazia Ucrainei a început deja”, a declarat, într-o conferință de presă, premierul australian Scott Morrison.

„Rusia este pregătită pentru a finaliza acum o invazie pe scară largă a Ucrainei, iar acest lucru este probabil să aibă loc în următoarele 24 de ore”, a completat demnitarul, potrivit CNN.