Războiul sângeros din Ucraina continuă, la 25 de zile de la izbucnire. Situația este din ce în ce mai dificilă și panica s-a creat la nivel mondial, dar cele mai speriate sunt statele vecine ale Ucrainei. Printre ele se numără și România care, însă, ar fi privilegiată de Rusia, datorită unui acord semnat între Iliescu și Putin.

Ce înțelegere au făcut Ion Iliescu și Vladimir Putin

Având în vedere că ne aflăm la graniță cu Ucraina și suntem principalul stat care sprijină cetățenii refugiați, România se teme că poate fi următoarea țintă a rușilor. Se pare, însă, că lucrurile nu stau deloc așa, iar poporul român ar fi unul dintre cele mai apreciate de către cel rus.

În 4 iulie 2003, Ion Iliescu, pe atunci președinte și Vladimir Putin au semnat la Moscova „Tratatul privind relațiile prietenești și de cooperare dintre România și Federația Rusă”. A fost redactat în două exemplare originale, fiecare în limba română şi limba rusă, care aveau aceeași valoare.

Acest tratat ar fi stabilit că cele două state își vor dezvolta relații și vor face negocieri chiar și în cazul unor probleme grave. De altfel, mai stabilea și că fiecare țară are dreptul de a-şi hotârî, în mod liber şi fără amestec din afară, statutul politic, de a-şi alege mijloacele de asigurare a propriei securităţi şi de a-şi asigura dezvoltarea economică, socială şi culturală.

Cel mai important detaliu din tratat

Articolul 2 al tratatului este cel mai important, în care scrie este scoasă în evidență „necesitatea soluţionării tuturor problemelor internaţionale prin mijloace paşnice”. Astfel, cele două țări s-au înțeles că, indiferent de situație, vor apela la negocieri, la discuții pașnice pentru a remedia orice problemă, ceea ce poate fi interpretat și în contextul războiului.

Alții mai citesc și:   Discuţie directă despre invazia Rusiei în Ucraina. Convorbire telefonică între liderul SUA şi cel al Chinei

Ion Iliescu are mare încredere în tratatul pe care l-a semnat și este de părere că România este pe deplin ferită de război. Fostul șef de stat susține că Rusia are prea multe probleme interne pentru a intra în conflict și cu statele-membre NATO, așa cum este România.

„Nu cred că e posibil. Cine? Cine să provoace războiul? Rusia nu reuşeşte să-şi stabilizeze situaţia internă. Intervenţia din Crimeea şi din estul Ucrainei, unde este o populaţie majoritar rusească, este o revărsare a unei situaţii instabile interne a Rusiei. Dar nu, Rusia nu poate crea conflicte în zona de dincolo de graniţele NATO. Nu pot să meargă dincolo, pentru că au o problemă cu stabilitatea proprie”, susține Iliescu.