Calendar ortodox 2 iunie 2023. Sărbătoare mare pentru toți creștinii ortodocși. Iată ce sfânt important este pomenit pe 2 iunie în Biserica Ortodoxă!

În fiecare an, pe data de 2 iunie, Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava.

Este sărbătoare cu cruce neagră și zi cu dezlegare la pește!

Calendar ortodox 2 iunie 2023. Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava

Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava s-a născut în Trapezunt (Asia Mica), în jurul anului 1300.
Sfântul Ioan își câștiga existența făcând negoț alături de tatăl său. Împreună vindeau icoane, smirnă, mătăsuri care proveneau din zona bizantină. Aceștia cumpărau grâu, vite, miere sau diverse lucruri necesare.

Într-o călătorie spre Cetatea Alba, a discutat în contradictoriu pe teme religioase cu catolicul Reiz. După ce călătoria s-a încheiat, catolicul i-a spus conducătorului tătar al cetății că Ioan își dorește să devină musulman.
În fața tătarului, Ioan spune că Hristos este singurul Dumnezeu.

După ce a fost supus la multe chinuri, Ioan cel Nou de la Suceava a fost târât prin cetate fiiind legat de coada unui cal. După aceste pedepse Ioan se roagă lui Dumnezeu: „Iti multumesc, Stapane, Doamne, ca m-ai invrednicit pe mine, ticalosul, sa-mi spal pacatele cu insusi sangele meu si curat a ma face de faradelegile mele cele multe ce am savarsit inaintea Ta, din pricina neputintei omenesti”.

Unul dintre cei care l-au chinuit pe Ioan a scos sabia și i-a tăiat capul, uimit de puterea cu care acesta suporta chinurile la care era supus. Prima oară nu a fost permis faptul ca acesta să fie îngropat dar după ce trei îngeri au tămâiat trupul său, Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava a putut fi îngropat.

Alții mai citesc și:   Avertisment ANM de vreme severă imediată! Specialiștii au emis un cod galben de furtună în șapte județe din țară

Lui Ioan i s-a arătat în vis unui preot, care i-a luat moaștele si le-a așezat în biserica unde slujea. Acolo au stat pana cand sfintele sale moaste au fost luate de Alexandru cel Bun (1400-1432) si aduse la Suceava, pe 24 iunie 1402. Moastele au fost asezate in biserica Mirautilor, pe atunci catedrala mitropolitana.