Administraţia Naţională de Meteorologie a emis prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni, intervalul 9 – 22 octombrie 2023. Potrivit specialiștilor, de joi se va încălzi în majoritatea zonelor. Probabilitatea pentru ploi va fi mai ridicată în zilele de 18 și 19 octombrie.

ANM a emis luni, 9 octombrie 2023, prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni.

„După un început de săptămână cu vreme mai rece, chiar friguroasă dimineața și noaptea prin depresiuni și la munte, de joi se va încălzi în majoritatea zonelor. Astfel, spre finalul săptămânii vremea va fi caldă și plăcută ca aspect. Meteorologii prognozează valori termice de vară cu maxime la amiază de 25…28 grade Celsius, mai ales în regiunile din sudul, sud-vestul și sud-estul țării. Dimineaţa şi noaptea, îndeosebi în centrul ţãrii se va semnala ceaţã. Regimul pluviometric se va menține deficitar în cea mai mare parte a intervalului. Probabilitatea pentru ploi va fi mai ridicată în zilele de 18 și 19 octombrie”, a explicat Oscar Stanciu, redactor meteo Observator.

Vremea în Banat

La începutul săptămânii, valorile termice se vor situa ușor sub mediile climatologice specifice perioadei, astfel că media maximelor termice va fi de 18…21 de grade, iar cea a minimelor se va situa în jurul a 11 grade în prima noapte, apoi va coborî până spre 5…8 grade. Va urma un proces de încălzire treptată până spre mijlocul intervalului de prognoză, când maximele vor atinge în medie 27…28 de grade, iar minimele 11…13 grade. Ulterior, media valorilor de temperatură maximă va scădea din nou până spre 17…19 grade, iar cea a minimelor până spre 6…8 grade. Probabilitatea de ploaie va fi mai ridicată în primele două zile din interval și după data de 16 octombrie.

Prognoza meteo în Crișana

Vremea va fi în încălzire treptată, de la o medie a maximelor termice de 16 grade în prima zi, până la 26…27 de grade în data de 14 octombrie. Media minimelor va fi în scădere în data de 11 octombrie, când se va situa în jurul valorii de 5 grade, apoi va urca treptat până în data de 17 octombrie, până spre 11…12 grade.

Ulterior, vremea se va răcori cu aproximativ 4 grade, iar media temperaturilor maxime va avea variații, în general, între 15 și 18 grade, iar cea a minimelor între 5 și 7 grade. Probabilitatea de ploaie va fi mai ridicată la începutul intervalului și după data de 16 octombrie.

Vremea în Transilvania

Alții mai citesc și:   Un nou val de cutremure au avut loc în România, miercuri dimineață. 19 evenimente seismice au fost înregistrate în luna septembrie

Până în data de 14 octombrie vremea se va încălzi, astfel că maximele termice vor ajunge, în medie, până la 24…25 de grade și se vor situa peste mediile climatologice specifice perioadei. Media minimelor va avea alternanțe în primele nopți, când se va situa între 2 și 5 grade, apoi va crește treptat până în data de 17 octombrie, până la 7…9 grade. Vremea se va răcori ulterior, astfel că până la finalul intervalului de prognoză media temperaturilor maxime va oscila între 14 și 16 grade, iar a minimelor între 2 și 4 grade. Probabilitatea de ploaie va fi mai ridicată la începutul intervalului și după data de 16 octombrie.

Prognoza meteo în Maramureș

Vremea va fi în încălzire treptată, de la o medie a maximelor termice de 12 grade în prima zi, până la 24…25 de grade în data de 14 octombrie. Media minimelor va avea alternanțe în primele nopți, când se va situa între 1 și 5 grade, apoi va crește treptat până în data de 17 octombrie, până la 8…10 grade. Ulterior, vremea se va răcori, astfel că media temperaturilor maxime va avea variații, în general, între 14 și 17 grade, iar cea a minimelor între 3 și 6 grade. Probabilitatea de ploaie va fi mai ridicată în primele două zile ale intervalului, precum și după data de 15 octombrie.

Vremea în Moldova

În primele două zile ale intervalului vremea va fi mai rece decât în mod obișnuit, cu o medie a valorilor termice diurne de 13…14 grade și de 2…5 grade pentru valorile nocturne. Încălzirea estimată pentru perioada 12 – 15 octombrie va fi semnificativă, astfel la nivelul regiunii se va ajunge la maxime de 24…26 de grade și minime în jurul a 10 grade, valori ce vor caracteriza o vreme caldă. În a doua săptămână de prognoză valorile termice se vor apropia de normalul climatologic, respectiv o medie a maximelor de 15….17 grade și de 4…6 grade pentru minime. Regimul pluviometric se va menține deficitar. Ploi slabe se vor semnala la începutul intervalului, iar cu o probabilitate destul de ridicată și în perioada 17 – 19 octombrie.

Prognoza meteo în Dobrogea

În primele zile ale intervalului vremea va fi mai rece decât în mod obișnuit, cu o medie a valorilor termice diurne de 16…17 grade și de 6…8 grade pentru valorile nocturne. Încălzirea estimată pentru perioada 12 – 16 octombrie va fi semnificativă, astfel la nivelul regiunii se va concretiza prin maxime termice de 25…26 de grade și minime de12…14 grade, valori ce vor caracteriza o vreme caldă. După 17 octombrie valorile termice se vor apropia de normalul climatologic, respectiv o medie a maximelor de 16….18 grade și de 8…9 grade pentru minime. Regimul pluviometric se va menține deficitar. Ploi slabe vor fi posibile după 17 octombrie.

Alții mai citesc și:   Bebeluș de 3 luni, deshumat la 4 zile de la înmormântare, după ce un trecător „i-a auzit plânsetul” venind din groapă. Cazul care a șocat Santa Barbara

Vremea în Muntenia

În primele zile ale intervalului, în cea mai mare parte a regiunii, valorile termice se vor situa în jurul normelor climatologice, respectiv o medie a maximelor de 18…21 de grade și minime în jurul a 7 grade. Vremea va deveni din nou caldă în perioada 13 – 16 octombrie, când sunt estimate maxime termice de 25…28 de grade și minime de 10…12 grade. După 17 octombrie valorile termice vor reveni la o medie a maximelor de 18….20 de grade și respectiv minime în general de 6…8 grade. Regimul pluviometric se va menține deficitar în cea mai mare parte a intervalului. Probabilitatea pentru ploi va fi mai ridicată în zilele de 18 și 19 octombrie.

Prognoza meteo în Oltenia

În primele zile ale intervalului, valorile termice se vor situa în jurul normelor climatologice, respectiv o medie a maximelor de 19…22 de grade și minime în jurul a 8 grade. Vremea va deveni din nou caldă în perioada 13 – 16 octombrie, când sunt estimate maxime termice de 25…27 de grade și minime de 10…12 grade. După 17 octombrie valorile termice vor scădea, astfel media maximelor va fi de 17….19 de grade, iar minimele vor fi în jurul a 6 grade.

Regimul pluviometric se va menține deficitar în cea mai mare parte a intervalului. Probabilitatea pentru ploi va fi în creștere după 17 octombrie.

Vremea la munte

Vremea va fi rece în primele 3 zile ale intervalului, cu o medie a temperaturilor maxime de 6…8 grade și minime în jurul a 0 grade. Încălzirea va fi semnificativă în perioada 12 – 15 octombrie, când media temperaturilor maxime pentru întreaga zonă va urca la 16…17 grade, iar de asemenea și în privința minimelor se va ajunge la o medie de 7…8 grade.

Spre sfârșitul celei de-a doua decade valorile termice diurne vor scădea la o medie de 8…10 grade, iar minimele se vor apropia din nou de 0 grade. Temporar vor fi precipitații slabe în 9 și 10 octombrie, iar cu o probabilitate în creștere și după 17 octombrie.