Tichete educaționale 2023-2024: Când primesc elevii banii pentru rechizite în noul an școlar?

Tichete educaționale în valoare de 500 de lei vor primi în anul școlar 2023-2024 300.000 de copii de grădiniță și elevi din medii vulnerabile. Banii vor fi acordați într-o singură tranșă, a anunțat MIPE.

Tichetele educaționale pentru anul școlar 2023-2024 vor avea, ca și până acum, valoarea de 500 de lei și vor fi acordate, într-o tranșă unică, unui număr aproximativ de 300.000 de preșcolari și elevi din medii vulnerabile, înscriși la unitățile de învățământ din ciclul primar și gimnazial.

Tichete educaționale an școlar 2023-2024

Potrivit Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, tichetele educaționale pentru noul an școlar care va începe pe data de 11 septembrie vor fi acordate într-o singură tranșă, pentru achiziționarea de rechizite școlare și îmbrăcăminte. În acest moment, programul se află în lucru și urmează să fie definitivate toate aspectele legate de valoarea sprijinului, criteriile de eligibilitate și atribuțiile instituțiilor în cadrul schemei, a transmis MIPE pentru edupedu.ro.

Pentru viitoarea schemă de sprijin prin tichete educaționale se urmărește simplificarea procedurilor pentru beneficiari prin digitalizare și prin interoperabilitatea bazelor de date la nivelul instituțiilor implicate.

În anul școlar 2022-2023, elevii au primit banii cu o mare întârziere: 190.000 de părinți au primit cei 500 de lei la sfârșitul lunii decembrie, iar restul de 55.000 i-au primit în primăvară.

Cum pot fi folosite tichetele educaționale
Tichetele educaționale vor putea fi utilizate exclusiv în magazine/ unități afiliate, de emitentul cardului, care comercializează materiale școlare- rechizite necesare frecventării școlii, articole de papetărie, caiete, stilouri, articole pentru pictură, ghiozdane și alte articole necesare în școli și grădinițe, precum și articole de vestimentație necesare frecventării școlii și grădiniței.
Utilizarea tichetelor sociale pentru sprijin educațional pentru achiziționarea altor produse, decât materiale școlare- rechizite necesare frecventării școlii- articole de papetărie, caiete, stilouri, articole pentru pictură, ghiozdane și alte articole necesare în școli și grădinițe-, precum și articole de vestimentație necesare frecventării școlii și grădiniței, constituie contravenție și se sancționează cu amendă (între 1,5 și 2 puncte-amendă, respectiv între 3.450 lei și 4.600 lei), dacă faptele nu sunt săvârșite în astfel de condiții încât, potrivit legii penale, să fie considerate infracțiuni.