Sfanta Maria Mare. Pe data de 15 august este mare sarbatoare pentru crestini. In aceasta zi se pranuiete Adormirea Maicii Domnului sau Sfanta Maria Mare.

Aceasta zi este hotarul dintre vara si iarna si vine cu multe traditii, obiceiuri si superstitii. Aceste obiceiuri difera de la zona la zona.

Traditii si obiceiuri de Sfanta Maria Mare:
Ce nu se face in aceasta zi sfanta

De Adormirea Maicii Domnului spalatul rufelor, chiar si cu masina de spalat, este interzis. Se spune ca cine spala haine in timp ce oamenii sunt la biserica va avea parte numai de ghinioane toata viata.

Nu ai voie sa te tunzi de Sfanta Maria Mare. Acest lucru este valabil atat pentru femei cat si pentru barbati. In cazul barbatilor, daca se tund si arunca parul la gunoi, risca sa cheleasca.

Nu se sta cu usa inchisa pe parcursul acestei zile. Se spune ca Fecioara Maria poate intra oricand in casele crestinilor pentru a imparti harul sau divin.

Nu se scalda in rauri de munte, altfel vei fi “lovit” de soarta.

Gospodarii vor avea recoltele blestemate si fara roade daca vor lucra in aceasta zi mare, iar vitele li se vor imbolnavi si gospodaria se va destrama.

Dacă ai de făcut un drum important de făcut, ia cu tine cel mai bun prieten. Se spune că în această zi pot avea descărcări electrice pentru a arăta supărarea Fecioarei Maria față de oamenii necredincioși și neuniți.

Plecarea la drum de unul singur arată egoism și independență. Dacă vrei să fii protejat, deși mergi de unul singur la drum, ia cu tine o cruciuliță sau un obiect sfințit și vei fi în afara oricărei primejdii.

Alții mai citesc și:   DOVADA ca parintele Arsenie BOCA FACE MINUNI

Chiar dacă nu mai este post, ziua de 15 august trebuie respectată. Masa de Sf. Maria trebuie să fie cât mai cumpătată.

În unele regiuni ale țării, dar mai ales în Moldova, ziua de 15 august este considerata “a mortilor”, fiind pomeniti toti cei care au numele pornind de la cel al Sfintei Maria.

Iar la 8 septembrie, de Sfanta Maria Mica, sunt sarbatoriti cei care poarta acest nume. In ziua praznicului, femeile merg la biserica si duc cele mai frumoase flori din gradina, struguri, prune si faguri de miere, pe care le dau in amintirea raposatilor.

Pe de altă arte, în Maramures, sarbatoarea religioasa are o mare insemnatate, iar traditiile si obicieurile de Sfanta Maria Mare inca se pastreaza. Sunt organizate procesiuni religioase spre manastiri, iar la slujbele speciale participa cateva zeci de mii de oameni.

În unele zone se angajeaza pandarii pentru vii si se leaga magic ciocul pasarilor pentru a nu prada strugurii.

De Sfânta Maria se impart struguri si prune pentru sufletul mortilor.