Sfânta Cuvioasă Parascheva 2023. Pe data de 14 octombrie, credincioșii ortodocși sărbătoresc pe Sfânta Cuvioasă Parascheva.

Viața curată, împletită prin rugăciune și fapte bune, tinerețea care strălucește peste veacuri precum lumina din candelele fecioarelor înțelepte, sunt pentru noi un îndemn la mai multă rugăciune și priveghere, la căutarea bucuriei pe care o aduce în inimi prezența Duhului Sfânt.

Sfânta Parascheva, luminătoarea Moldovei, ne aduce din acea primă jumătate a veacului al XI-lea în care a trăit pe pământ, nădejdea biruinței asupra patimilor, dezbinărilor și necazurilor din lume, prin iubirea smerită și atotputernică a Domnului Hristos Care iubește și adună pe toți oamenii.

Sfânta Cuvioasă Parascheva 2022. În această noapte Cerurile se deschid și se împlinesc dorințe.

Potrivit tradițiilor din bătrâni, în această noapte, Cerurile se deschid, iar rugăciunile spuse din inimă sunt ascultate. Se spune că Sfânta Parascheva stă în genunchi în fața Domnului și cere îndurare și împlinirea „dorințelor bune” ale celor ce se roagă.

Ce trebuie să faci în această noapte?

Când clopotul bate miezul nopții, cu gândul limpede și inima curată, aprinzi candela și trei lumanări luate din biserică și te așezi în genunchi, cu fața la răsărit. Bătrânii spun că e bine să ai icoana Sfintei sau a Maicii Domnului. După ce te-ai lepădat de toate gândurile negre, te gândești la dorință și spui această rugăciune de trei ori.

Fă-ți rugăciunea cu credință

Rugăciunea către Sfânta Parascheva este un moment deosebit de important. Este timpul în care putem să cerem îndurarea și ajutorul ei pentru a ne împlini dorințele bune. Fă-ți rugăciunea cu credință și convingere că Sfânta te va asculta.

Alții mai citesc și:   Zodia protejată de Dumnezeu în luna septembrie. Acești nativi vor fi binecuvântați pe toate planurile

„Purtătoare de chinuri, Sfânta Parascheva, roagă-te Părintelui Ceresc ca pe mine, cel împovărat cu toate păcatele și neînfrânat, să mă ridice spre cuvântarea măririi Sale și să mă îndrepteze ca întotdeauna să am sus inima, să gândesc la cele cerești, iar nu la cele pământești.

Roagă-te la Hristos, Fiul lui Dumnezeu, că auzit ruga ta cea înfricoșată, pentru ca și pe mine, leneșul, cel ce mă trândăvesc spre rugăciune și spre îndeplinirea poruncilor lui Dumnezeu, să mă îndrepteze și să-mi dea cuget, ca să doresc să mă rog Lui neîncetat.

Cheamă și pe Duhul Sfânt – izvorul Care te-a întărit pe tine, fecioară curată, la lupta cea bună -, ca să zidească în inima mea curată și duh drept să înnoiască în cele dinăuntru ale mele și mai vârtos să mă cheme și să-mi dea osârdie ca să mă nevoiesc în viața curată și să mă întărească în lucrarea faptelor bune.

Cred că toate acestea mi le poți mijloci mie, o, Sfânta Parascheva!, la tronul Sfintei Treimi și de vei voi, tu ai puterea de a-mi ajuta mie, ca una ce ai înălțat pe Dumnezeu cu faptele tale. Amin!”

Doamne ajută!