Se spune sau nu la mulți ani de Sfânta Maria? Este una dintre dilemele pe care foarte mulți credincioși o au în preajma zilei de 15 august, atunci când este prăznuită Sfanta Maria Mare sau sarbatoarea Adormirii Maicii Domnului.

În fiecare an, pe 15 august, este prăznuită Sfânta Maria Mare sau Sarbatoarea Adormirii Maicii Domnului, fiind una dintre cele mai importante sărbători din calendarul ortodox care o celebrează pe Sfânta Maria. În această zi sfântă pentru credincioți sarbatorim atât moartea si îngroparea Maicii Domnului, cat si mutarea ei la cer.

Se spune sau nu la mulți ani de Sfânta Maria? Ce spune tradiția

Însă este se spune sau nu la mulți ani de Sfânta Maria? Până și Biserica este împărțită în două când vine vorba de această urare în ziua sfântă. De cele mai multe ori, preoții consideră că e la latitudinea credincioșilor să aleagă dacă vor sau nu să spună „La mulți ani” pe 15 august.

Cât despre tradiție, există două teorii despre sărbătoarea de Sfântă Marie Mare de pe 15 august. Prima susține că în această zi nu se face urarea de “La mulți ani” pentru că sărbătoarea este, de fapt, Adormirea Maicii Domnului, fiind vorba despre moartea Fecioarei Maria.

Așadar, dacă pe 15 august se sărbătorește Adormirea Maicii Domnului, adică trecerea în neființă a Fecioarei Maria, unele tradiții consideră că este păcat să spui ”La mulți ani!” acelor persoane care poartă numele sfânt.

Se spune că doar morții se pomenesc în ziua sărbătorii de Adormire a Maicii Domnului. Onomastica acelora care poartă numele Sfintei Marii poate fi sărbătorită atunci când Biserica Ortodoxă celebrează Nașterea Maicii Domnului, adică în data de 8 septembrie.

Alții mai citesc și:   Angela Pearl, Horoscop Special Pentru Toamna 2023. Astrele Schimba Multe Destine

Și cu toate că unele tradiții consieră păcat să urezi “La mulți ani” pe 15 august, pentru alții Sfânta Mărie Mare este sărbătoare plină de bucurie, căci Moartea Maicii Domnului este considerată mutare la Viață, fapt care reiese și din Troparul Adormirii Maicii Domnului, conform creștinortodox.ro.