Preşedintele Rusiei a obținut permisiunea Dumei de stat de a folosi armata în regiunile separatiste din Ucraina.

Rusia se apropie cu fiecare oră de la semnarea decretelor de invadarea Ucrainei. Scrisoarea lui Putin către camera superioară a parlamentului oficializează o desfășurare militară rusă în regiunile rebele din estul Ucrainei, la o zi după ce liderul rus le-a recunoscut independența, anunță RT și Seattle Times.

Parlamentarii i-au acordat marți președintelui rus Vladimir Putin permisiunea de a folosi forța militară în afara țării – o mișcare care ar putea prevesti un atac mai larg asupra Ucrainei, după ce SUA au declarat că o invazie este deja în curs de desfășurare acolo.

Consiliul Federației i-a dat acordul președintelui Rusiei pentru utilizarea forțelor armate ale Federației Ruse în afara țării în legătură cu situația din Donbass. Rezoluția a fost adoptată în unanimitate, marți, la o ședință extraordinară a camerei superioare a parlamentului. Pentru această decizie au votat 153 de senatori.

„Consiliul Federației decide să dea acordul președintelui Federației Ruse pentru utilizarea forțelor armate ale Federației Ruse în afara teritoriului Federației Ruse, pe baza principiilor și normelor general recunoscute ale dreptului internațional. Numărul total formațiunilor forțelor armate ale Federației Ruse, zonele lor de operare, sarcinile lor, perioada de ședere în afara teritoriului Federației Ruse sunt stabilite de președintele Federației Ruse, în conformitate cu Constituția Federației Ruse”, spune decretul, potrivit TASS.

Documentul intră în vigoare din momentul adoptării sale. Forțele de menținere a păcii vor fi trimise la DPR și LPR, a declarat președintele Consiliului Federației, Valentina Matvienko, la o ședință a Camerei. ”Dându-ne acordul pentru utilizarea forțelor armate în străinătate, pornim de la faptul că acestea vor fi forțe de menținere a păcii menite să mențină pacea și stabilitatea pe ținuturile RPD și LPR”, a spus Matviyenko.

Alții mai citesc și:   România, lovită de furtuni violente. Avertizare cod galben pentru jumătate dintre județele țării

Ea a adăugat că folosirea forțelor armate ruse în străinătate va avea ca scop, în special, stabilirea păcii în Donbass și prevenirea bombardamentelor civililor.

Câțiva lideri europeni au declarat la începutul zilei că trupele ruse s-au mutat în zonele sub controlul rebelilor din estul Ucrainei, după ce Putin și-a recunoscut independența. Dar nu era clar cât de mari au fost mișcările, iar Ucraina și aliații săi occidentali au spus de mult timp că trupele rusești luptă în regiune. Rusia neagă aceste acuzații.

Membrii Camerei superioare, Consiliul Federației, au votat în unanimitate pentru a-i permite lui Putin să folosească forța militară în afara Rusiei – oficializând efectiv o desfășurare militară rusă în regiunile separatiste, unde un conflict de opt ani a ucis aproape 14.000 de oameni. De asemenea, Putin ar putea lansa un atac mai larg asupra Ucrainei.