Peste 8 milioane de români au plecat din țară pentru a duce un trai mai bun în străinătate, iar la pensie, acest lucru îi poate ajuta.

Casa de Pensii a făcut un anunț pe care milioane de români ce au lucrat sau lucrează în străinătate îl așteptau cu nerăbdare, mai exact aceștia pot primi bani în plus dacă au activat cu forme legale în Spațiul Economic European.

Peste 8 milioane de români au plecat în străinătate pentru a duce un trai mai bun, dar și pentru a îi ajuta pe cei rămași în țară, iar atunci când vor ieși la pensie, acest lucru le va aduce o pensie comunitară.

Pentru a primi pensia comunitară, românii nu trebuie să lucreze o anumită perioadă de timp, atât timp cât aceștia au fost angajați cu forme legale în Spațiul Economic European.
Românii ce își doresc să primească pensia comunitară trebuie să se asigure că țara în care au lucrat face parte din Uniunea Europeană, respectiv Spațiul Economic European. Pentru a putea să beneficiezi de această pensie trebuie să faci o solicitare pentru pensia comunitară autorităților din țara în care ai lucrat, relatează fanatik.ro.

În cazul în care vă aflați în țară, procesul are la bază un pas important, mai exact să faceți o solicitare către Casa Județeană de Pensii. În cazul în care ați muncit în mai multe țări din Uniunea Europeană, atunci nu trebuie să vă faceți griji deoarece sumele de pensie se vor cumula, astfel veți primi o singură sumă de bani, lunar.

Cum putem primi pensia dacă locuim în străinătate?

Un pensionar din România ce s-a stabilit în străinătate poate primi pensia printr-un proces simplu, mai exact acesta trebuie doar să transmită datele bancare pentru a-și încasa pensia. „Dacă au deja un cont bancar pe teritoriul statului de şedere permanentă, trebuie doar să ne comunice detaliile bancare. Asta se poate face atunci când persoana se duce şi depune cererea de pensionare la instituţia de pensii din străinătate.

Alții mai citesc și:   Cinci zodii care atrag norocul ca un magnet. Sunt mereu la locul potrivit, în momentul potrivit

Dacă nu reuşesc să depună atunci informaţii legate de contul bancare, se pot adresa oricând, după depunerea şi transmiterea cererii de pensionare, direct Casei Teritoriale de Pensii din România, care instrumentează dosarul de pensii”, a explicat Maria Luiza Socol – Florescu din cadrul Casei de Pensii, director în cadrul Direcției Relații Internaționale la Casa Națională de Pensii Publice, a relatat playtech.ro.

Există și o declarație pe care pensionarii o pot completa, iar aceasta poate fi găsită pe site-ul Caselor Teritoriale de Pensii din România. Alături de declarația completată trebuie ca pensionarii să mai trimită și o copie a actului care atestă locul de şedere obişnuit, echivalentul a unui act de identitate, dar și extrasul de cont.