Roi de cutremure în România și Bulgaria în numai câteva ore

Un val de cutremure s-au înregistrat în numai câteva ore în România și Bulgaria. Trei seisme au avut loc în România și Bulgaria.

Cutremure succesive în zona Balcanilor. Primul cutremur a avut loc în Bulgaria, la ora 22:40:46 (ora locală a României), pe data de 27 iulie 2023. Seismul a avut magnitudinea de 3.4 și s-a produs la o adâncime de 12.2 km. Cutremurul a avut loc în apropierea următoarelor orașe: 4km SE de Dobrich, 35 km N de Varna, 81 km E de Shumen, 95 km SV de Constanța, anunţă INFP.

Cel de-al doilea seism Acesta s-a produs la ora 23:08:51 (ora locală a României), pe 27 iulie. Cu magnitudine de 2.8 pe scara Richter, cutremurul s-a produs la adâncimea de 16.2 km, în apropierea orașelor: 2km SE de Dobrich, 37km N de Varna, 81km NE de Shumen, 94km SV de Constanța.

Cutremur cu magnitudine peste 4 în Gorj. Alertă de la INFP, ar putea urma replici
Cel de-al treilea cutremur a avut loc în Muntenia, Buzău, la ora 00:44:08 (ora locală a României), pe data de 28 iulie 2023. Seismul a avut magnitudinea de 2.6 și s-a produs la adâncimea de 19.1 km, în apropierea orașelor: 37km SE de Buzău, 45km N de Slobozia, 67km SV de Brăila, 81km S de Focșani, 83km SV de Galați, 96km E de Ploiești.

Cutremure moderate cu magnitudini de 5,4-5,9 grade pe Dorsala Indiana de Sud-Vest

Trei cutremure moderate, cu magnitudini moment de 5,6, 5,4 si, respectiv, 5,9 grade, s-au produs in ziua de vineri, 28 iulie, pe Dorsala Indiana de Sud-Vest (in Sud-Vestul Oceanului Indian).

Primul cutremur a avut loc la ora 7h03min UTC. Potrivit datelor publicate de Centrul Seismologic Euro-Mediteranean, epicentrul seismului a fost localizat pe un segment al Dorsalei Indiene de Sud-Vest, in partea sud-vestica a Oceanului Indian. Cutremurul s-a produs la adancimea de 10 km si a avut magnitudinea de 5,6 grade pe scara bazata pe moment seismic.

Al doilea cutremur a avut loc la ora 7h13min UTC. Cutremurul s-a produs la adancimea de 10 km si a avut magnitudinea de 5,4 grade pe scara bazata pe moment seismic.

Cutremur cu magnitudine 5.5 la o adâncime de doar 10 kilometri. Panică pe străzi!
Al treilea si cel mai puternic seism moderat din aceasta secventa a avut loc la ora 7h58min UTC. Cutremurul s-a produs la adancimea de 10 km si a avut magnitudinea de 5,9 grade pe scara bazata pe moment seismic.

Dorsala din Vestul Oceanului Indian prezinta activitati seismice in general moderate, dar in anumite perioade s-au inregistrat si seisme majore pe unele segmente.

Ce trebuie să faci în caz de cutremur

Clădirile trebuie părăsite calm, fără a lua lucruri inutile, iar drumul spre ieşire trebuie verificat cu grijă, pentru a evita expunerea la pericole.

Pentru orice eventualitate, trebuie prevenită rănirea provocată de căderea unor tencuieli, cărămizi, etc. la ieşirea din clădire, utilizând o cască de protecţie sau, în lipsa acesteia, un scaun (taburet) ori alt obiect protector (geantă, ghiozdan, cărţi groase, etc.).

Dacă la ieşire uşile sunt blocate, trebuie să se acţioneze fără panică pentru deblocarea acestora. Dacă uşile nu pot fi deblocate, se recomandă spargerea geamului, curăţirea ramei şi a zonei de cioburi, utilizând un scaun, o vază, etc. şi evacuarea prin golul astfel creat.

În cazul în care, în urma unui cutremur sunt persoane rănite, acestea trebuie să fie eliberate din locurile unde au rămas prinse și trebuie să li se acorde primul ajutor.