Serviciul din SUA prognozează că ne vom confrunta cu unul dintre cele mai aspre fenomene din istorie, anunțând vortex polar cu nămeți de zăpadă.

Agenția guvernamentală National Weather Service din Statele Unite a anunțat prognoza meteo pentru această iarnă. Potrivit estimărilor făcute de meteorologi, iarna nu va fi una chiar blândă, nici în Europa și implicit nici în România. El Nino, un model climatic ce poate să descrie răcirea neobișnuită a apelor de suprafață, va marca sezonul rece din anii 2023-2024.

Prognoza iernii Serviciul din SUA prognozează că ne vom confrunta cu unul dintre cele mai aspre fenomene din istorie, anunțând vortex polar cu nămeți de zăpadă. Specialiștii sunt de părere că o masă de aer foarte rece se află deasupra Polului Nord și Sud al Pământului, dar sunt rezervați în a emite prognoze pe termen lung. Probabilitatea ca iarna să vină în anul 2023 mai repede decât de obicei este de 90%, potrivit experților.

Masele de aer rece, El Nino și vortexurile polare au evoluat în mod neobișnuit, astfel încât iarna ar putea să fie foarte friguroasă, în mai multe țări, până la începutul anului 2024. Fenomenele vor afecta prognozele meteo din toate statele, în mod special din SUA și din Europa.

Prognoza iernii. Ninsori abundente în Europa

Există o probabilitate de 1 la 5 să fim martori ai unor fenomene asemănătoare celor din 1997-1998 sau 2015-2016, în iarna curentă, au spus meteorologii. Vor fi ninsori abundente, mai ales în nordul și nord-estul continentului european.

Specialiștii prognozează că sfârșitul lunii noiembrie va aduce temperaturi foarte scăzute în estul Europei, implicit și în România. Dacă vom avea parte de un an în care fenomenul El Nino va evolua potrivit estimărilor specialiștilor, iarna va fi una aspră, cu multe ninsori și straturi de zăpadă consistente.

Alții mai citesc și:   Ce se întâmplă cu organismul dacă nu bei alcool timp de o lună. Explicațiile experților

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a anunțat luni că în România, în următoarele două săptămâni, mai exact perioada 2 – 15 octombrie, va fi un regim termic oscilant, cu valori termice maxime de la 19 la 28 de grade, respectiv minime ce vor coborî în unele regiuni chiar şi până la două grade Celsius. Ploile vor fi trecătoare şi vor fi slabe cantitativ.

Și ultima perioadă a lunii va veni cu temperaturi mai ridicate decât normalul perioadei, iar precipitațiile vor fi izolate.

Meteorologii Accuweather au anunțat când vine iarna | Data la care cad primii fulgi de zăpadă în România
Antena 3 CNN › Meteo › Meteorologii Accuweather au anunțat când vine iarna | Data la care cad primii fulgi de zăpadă în România

Suntem deja în luna octombrie, însă vremea de afară ne duce cu gândul, mai degrabă, la o zi plăcută de vară. Cu toate acestea, iarna se apropie cu pași repezi iar meteorologii au anunțat deja când vor cădea primii fulgi de zăpadă.

Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie, luna octombrie vine cu temperaturi neobișnuit de ridicate. Potrivit prognozei emise astăzi pentru următoarele patru săptămâni, temperaturile vor rămâne mai crescute decât cele normale pentru această perioadă, iar cantitățile de precipitații vor fi deficitare, cel puțin în următoarele trei săptămâni.

Pe de altă parte, se pare că în luna noiembrie vom avea parte de primele semne de iarnă. Așadar, potrivit meteorologilor Accuweather, care au actualizat prognoza meteo, primii fulgi de nea vor cădea în București luna următoare. Mai exact, pe data de 5 noiembrie, când este anunțată lapoviță și ninsoare.

Alții mai citesc și:   De ce dorm pisicile pe oameni? 6 motive

Prima ninsoare adevărată însă va apărea pe data de 29 noiembrie, când meteorologii Accuweather anunță temperaturi cuprinse între -3…4 grade Celsius.

Luna decembrie însă nu se anunță una foarte friguroasă, temperaturile maxime fiind cuprinse între 1…9 grade Celsius. Surpriza, potrivit meteorologilor, vine chiar de Revelion. Și asta deoarece, pe 31 decembrie și pe 1 ianuarie sunt anunțate ninsori, temperaturile situându-se în jurul a 0 grade Celsius.