Grevă profesori 6 iunie 2023: Merg sau nu elevii la școală marți, după mini-vacanța de Rusalii

Ce au decis sindicatele din învățământ, după ce Guvernul a promis o majorare salarială etapizată pe trei ani?

Greva generală din învățământ continuă după ce Guvernul a promis majorări salariale? Vor merge sau nu elevii marți, 6 iunie, la școală?

Ce au decis sindicaliștii legat de greva generală din învățământ?

Guvernul PNL-PSD-UDMR a decis joi, 1 iunie, într-un gest fără precedent, să aprobe, într-o ședință de guvern convocată în mod extraordinar într-o zi liberă, prin Ordonanță de Urgență, majorările salariale etapizate pe 3 ani și respinse deja aseară de profesorii care sunt de 9 zile în cea mai mare grevă din ultimii 18 ani.

Mai exact, guvernul a adoptat, ordonanța de urgență prin care cresc salariile cu 1.000 de lei brut pentru personalul didactic din învățământ și cu 400 de lei pentru personalul nedidactic.

Sindicatele din învățământ au anunțat că greva va continua, astfel Marius Nistor, președintele FSE “Spiru Haret” a declarat că: „De marți încolo vor continua acțiunile de protest.

Ne-au chemat să ne anunțe că a fost adoptată OUG. Nu există niciun element de noutate, iar mai departe încă se pot continua negocierile la nivelul Ministerului Muncii pe viitoarea lege. Soluția trebuie să fie cea dorită de colegii mei“.

De asemenea, președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ – Simion Hăncescu a mai adăugat că: „Oamenii sunt cei care sunt suverani, oamenii au semnat pentru grevă generală, oamenii decid dacă ea încetează sau nu.

Până în acest moment oamenii au spus că nu e acceptat ca grila să se aprobe în 3 ani de zile”.
Marius Nistor a declarat la ieșirea de la Palatul Victoria că:

– “mandatul primit de la profesori „este unul foarte clar: grila de salarizare care a fost negociată cu Ministerul Educației să fie pusă în aplicare în totalitate începând cu această lună. Nu există alt mandat.

– Nu avem ce discuta în afara mandatului dat de ei.

– De marți încolo, colegii noștri vor continua acțiunile de protest, ei fiind singurii în măsură să decidă altceva.

– Ne-au chemat să ne anunțe că a trecut acest proiect de Ordonanța de Urgență [cu majorări salariale care au reprezentat oferta de ieri a guvernului, respinsă deja prin referendum de profesori – N.Red.] și că el ar trebui adus la cunoștința colegilor din unitățile din învățământ.

– Nu există niciun element de noutate [față de oferta făcută ieri de Guvernul Ciucă – N.Red.], ei știu despre ce este vorba, iar mai departe încă se pot continua negocierile la nivelul Ministerului Muncii pe viitoarea grilă de salarizare, dar v-am spus care este mandatul meu.”

Ce a declarat Ligia Deca?

Ligia Deca, ministrul Educației, a precizat că își dorește ca elevii și profesorii să revină la școală: „Am auzit vocea tuturor și demersurile Guvernului sunt o dovadă în acest sens. Mai avem multe de făcut pentru a ajunge să avem acel sistem educațional pe care ni-l dorim. Prin actul adoptat astăzi reușim să acoperim solicitările”.

De asemenea, aceasta a mi spus că: „Am discutat despre reîntoarcerea în clase și am făcut apel la înțelegerea lor, răspunsul a fost că asta este și dorința lor și vor duce înspre membrii de sindicat textul ordonanței spre analiză și că speranța lor e că de marți se va reveni în clase. Această ordonanță ar trebui să ducă la reîntoarcerea în clase”.