Vitaminele sunt considerate nutrienti esentiali pentru organism. Vitamina D este una dintre cele patru vitamine solubile in grasimi (A, D, E si K), fiind una dintre vitaminele esentiale de care corpul nostru are nevoie. Cunoscuta sub numele de „vitamina soarelui”, vitamina D este produsa de organism ca raspuns la pielea expusa la lumina soarelui.

Principalele semne si simptome ale deficitului de vitamina D sunt:

dureri de spate si dureri osoase;
slabiciune musculara;
oboseala;
varsaturi;
caderea parului.

Se intampla, de asemenea, in mod natural in cateva alimente – inclusiv peste, uleiuri din ficat de peste si galbenusuri de ou, dar si in produse lactate si cereale fortificate. Exista doua forme de vitamina D: D2 si D3. Vitamina D2, cunoscuta si ca ergocalciferol, provine din alimente fortificate, alimente vegetale si suplimente.

Vitamina D3, cunoscuta si sub denumirea de colecalciferol, provine din alimente fortificate, alimente de origine animala, suplimente si poate fi facuta intern cand pielea este expusa la radiatiile ultraviolete (UV). Vitamina D este esentiala pentru oasele puternice, deoarece ajuta organismul sa utilizeze calciu din dieta.

In mod traditional, carenta (deficitul) de vitamina D a fost asociat cu rahitism, o boala in care tesutul osos nu mineralizeaza in mod corespunzator, ducand la oase moi si deformari scheletice. Dar din ce in ce mai mult, cercetarea releva importanta vitaminei D in protejarea impotriva unei serii de probleme de sanatate, cum ar fi osteoporoza, anumite tipuri de cancer, boli cardiovasculare, boli autoimune, infectii, boli inflamatorii intestinale, tulburari psihologice si tulburari cognitive.

Cauzele deficitului de vitamina D

Nu consumati nivelele recomandate de vitamina D in timp. Acest lucru este posibil daca urmati o dieta vegetariana stricta, deoarece majoritatea surselor naturale provin din alimente de origine animala

Alții mai citesc și:   Gabriela Firea dezvăluie secretul tinereții ei: o dietă fără carbohidrați!

Nu va expuneti destul la lumina soarelui. Deoarece organismul produce vitamina D cand pielea este expusa la lumina soarelui, este posibil sa aveti un risc de deficienta daca stati mai mult in casa, locuiti in zone cu temperaturi scazute, purtati haine lungi sau aveti o ocupatie care impiedica expunerea la soare

Aveti o piele intunecata. Melanina pigmentara reduce capacitatea pielii de a face vitamina D ca raspuns la expunerea la soare. Unele studii arata ca adultii mai in varsta cu piele intunecata prezinta un risc ridicat de deficit de vitamina D.

Probleme cu rinichii. Pe masura ce imbatraniti, rinichii sunt mai putin capabili sa transforme vitamina D in forma sa activa, crescand astfel riscul de deficit de vitamina D

Tractul digestiv nu poate absorbi in mod adecvat vitamina D. Anumite probleme medicale, inclusiv boala Crohn, fibroza chistica si boala celiaca, va pot afecta capacitatea intestinului de a absorbi vitamina D din alimentele pe care le consumati.

Obezitatea. Vitamina D este extrasa din sange de celulele grase, modificand eliberarea in circulatie. Persoanele cu un indice de masa corporala de 30 sau mai mult au adesea niveluri scazute ale vitaminei D din sange.

Factori de risc pentru carenta de vitamina D

Urmatorii factori va pot creste riscul de a suferi de deficienta de vitamina D:

Varsta

Greutatea si mobilitatea – persoanele obeze au un risc crescut de deficit de vitamina D

Alergia la lapte

Dieta vegana stricta

Laptele matern, care contina o cantitate mica de vitamina D

Anumite afectiuni: fibroza chistica, boala cronica renala sau boli inflamatorii intestinale.