De necrezut! Cât ne costă, în fiecare zi, HRANA unui deținut de la Poarta Albă

S-a tot discutat, în ultimii ani, despre hrana pe care o primesc deținuții în penitenciarele din România.

De-a lungul timpului au existat numeroase nemulțumiri cu privire la privilegiile de care se bucură cei din pușcărie, dar și critici la adresa bugetului care este alocat pentru hrana lor, față de fondurile destinate meselor din spitale și școli.

Câți bani se cheltuiesc, de fapt, pentru alimentele consumate de deținuții de la Penitenciarul Poarta Albă

Mai multe analize comparative au avut loc, punându-se în balanță bugetul alocat pentru masă persoanelor condamnate la închisoare și fondurile dedicate programelor precum „Masa Caldă” pentru elevi.

Dacă statisticile realizate în anii trecuți arătau că statul alocă peste 200 de lei zilnic pentru hrana unui deținut, realitatea este că o mare parte din acești bani acoperă, de fapt, salariile angajaților penitenciarelor.

Potrivit datelor furnizate de Penitenciarul Poarta Albă, norma acordată unei persoane condamnate la pedeapsa închisorii ori la detențiune pe viață, precum și celor față de care s-a dispus o măsură educativă privativă de libertate, variază de la 5,20 de lei până la 7,60 de lei.

Cât ne costă fiecare deținut în parte

Încadrarea se face potrivit Ordinului Nr. 254/C/2023, din 14 februarie 2023, privind aprobarea valorilor financiare actualizate ale normelor de hrană ale persoanelor private de libertate. Norma pentru bolnavi și gravide pornește de la 5,99 de lei, exclusiv TVA, și poate ajunge până la 8,84 de lei.

Pentru persoanele minore reținute sunt alocate sume cuprinse între 7,39 lei – 9,82 lei. La aceste sume se adaugă diverse suplimente precum cel specific zilelor festive, în valoare de 2,96-3,11 lei, sau cel acordat deținuților care prestează muncă grea, care primesc 1,01 lei- 1,10 lei pentru hrană rece și 2.00 lei- 3,41 pentru hrană caldă.

La Penitenciarul Constanța-Poarta Albă, de la începutul acestui an, până la data de 1 septembrie au fost încarcerate un număr de 387 de persoane, față de 450 de persoane încarcerate în tot anul 2022. Media de vârstă a acestora este de 37 de ani la momentul actual. Vorbim deci despre persoane adulte, care sunt hrănite cu nici 10 lei pe zi, pentru trei mese, în condițiile în care ultimii ani au fost marcați de creșteri substanțiale ale prețurilor alimentelor, scrie replicaonline.ro.