Un cutremur puternic s-a produs, luni dimineață, în a doua zi de Rusalii. Anunțul a fost făcut de Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului. Seismul a avut o magnitudine de 5 grade pe scara Richter, la adâncimea de doar 10 kilometri.

A fost cutremur puternic

Luni, 5 iunie, la ora 01:10:33 (ora locală a României), s-a înregistrat un cutremur semnificativ cu magnitudinea mb 5.0, la adâncimea de 10km, în Japonia.

„În ziua de 05 Iunie 2023, la ora 01:10:33 (ora locală a României), s-a produs în RYUKYU ISLANDS, JAPAN un cutremur semnificativ cu magnitudinea mb 5.0, la adâncimea de 10km”, a transmis INFP.

În ceea ce privește România, celebrul seismolog Gheorghe Mărmureanu este de părere că, în următorii ani, nu va avea loc în România un cutremur devastator.

„În România, nu se pune problema unui cutremur catastrofal, nici în Vrancea, nici în Oltenia, nici în Banat. Însă, în caz de cutremur, chiar și de mai mică intensitate, dacă are loc noaptea, cobori din pat pe dușumea și te lipești cu spatele de saltea, de pat, pe o parte. Dacă e să cadă planșeul, tavanul, acolo se formează un triunghi al vieții, salvator. Americanii au experimentat acest lucru și 100% îți poate salva viața. Nu încercați sub nicio formă să ieșiți pe scări. Nu știi ce formă ia scara, cum se prăbușește. A fost și situația actorului Toma Caragiu. Dacă rămânea în apartament, trăia. Sticla și paharele nici măcar nu s-au răsturnat pe masă. Cutremurul din 1977 nu trebuia să aibă loc, conform statisticilor. Unul castrofal are loc cam la 100 de ani. Dar, se pare că marele cutremur din 1940 nu și-a făcut atunci toată treaba”, a explicat el.

Alții mai citesc și:   Horoscop JOI, 3 august 2023. Noi începuturi și decizii importante