Miercuri, 6 septembrie, a avut loc un nou cutremur în România.

Institutului Național de Cercetare- Dezvoltare pentru Fizica Pământului a transmis miercuri, 6 septembrie, că s-a înregistrat un nou cutremur în România.

Iată ce magnitudine a avut!

Cutremur în România, miercuri dimineață: Ce magnitudine a avut și unde s-a simțit?

Potrivit INCDFP, s-a produs un cutremur slab în Vrancea, cu magnitudinea de 2,9 grade pe scara Richter. Seismul a avut loc la adâncimea de 130.6 de kilometri.

”În ziua de 06 Septembrie 2023, la ora 02:46:07 (ora locală a României), s-a produs în ZONA SEISMICA VRANCEA, BUZAU un cutremur slab cu magnitudinea ml 2.9, la adâncimea de 130.6 km.

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 48km E de Brasov, 48km SE de Sfantu-Gheorghe, 65km NV de Buzau, 67km N de Ploiesti, 78km V de Focsani, 90km NE de Targoviste”, potrivit Institutului Național de Cercetare- Dezvoltare pentru Fizica Pământului.

Institutului Național de Cercetare- Dezvoltare pentru Fizica Pământului a mai transmis că România este o ţară cu potenţial seismic ridicat. Mai mult, reprezentanții INCDFP susțin că, în orice moment se poate produce un cutremur cu magnitudine mai mare de 7 în Zona Seismică Vrancea, la adâncimi între 60 şi 180 km. Şi această zonă nu este singura în care pot avea loc cutremure cu potenţial distructiv.

Reguli în timpul producerii seismului

”păstrați-vă calmul, NU INTRAȚI ÎN PANICĂ, liniștiți-i și pe ceilalți, protejați copiii, bătrânii și femeile. Nu vă speriați de zgomotele din jur.

preveniți tendințele de a părăsi camera sau locuința, deoarece faza seismică inițială are o durată redusă, astfel încât, tocmai faza puternică a mișcării seismice vă poate surprinde pe scări, holuri, paliere, în aglomerație și panică, conducând la accidente grave, nedorite.

Alții mai citesc și:   Cele mai puternice zodii: 5 câştigători aleşi de astre. Nimeni şi nimic nu le doboară

Atenție! Scările sunt elemente de construcții foarte sensibile la deplasările diferențiate ale etajelor și, chiar dacă ar rezista, deplasarea persoanelor pe scări, sub efectul oscilației seismice, este extrem de periculoasă. Chiar dacă ieșirea de la etajele inferioare sau dintr-o locuință parter ar fi în principiu posibilă și fezabilă în scurt timp, în special pentru persoane tinere, afară sunt multe alte riscuri: calcane și coșuri de fum, parapete, ornamente, vitraje etc.

rămâneți în încăpere sau locuință, departe de ferestre care se pot sparge și vă pot accidenta, protejați-vă sub o grindă, toc de ușa solid, sub un birou sau masă care sunt suficient de rezistente spre a vă feri de căderea unor obiecte mobile suprapuse, lămpi, tencuieli ornamentale etc. În lipsa unor astfel de posibilități vă puteți proteja stând la podea lângă un perete solid, pe genunchi și coate, cu fața în jos, iar cu palmele împreunate vă veți proteja capul, ceafa, iar cu antebrațele pe lateral, capul. Această recomandare implică o cunoaștere prealabilă a acelor elemente de construcție rezistente, prin consultarea unui specialist atestat.

dacă este posibil, închideți sursele de foc cât puteți mai repede, iar dacă a luat foc ceva interveniți imediat după ce a trecut șocul puternic.

nu fugiși pe ușă, nu săriți pe fereastră, nu alergați pe scări, nu utilizați liftul, evitați aglomerația, îmbulzeala, iar dacă este posibil deschideți ușa locuinței spre exterior, pentru a preveni blocarea acesteia în vederea evacuării după terminarea mișcării seismice.
nu alergați în stradă.

dacă vă aflați în afara unei clădiri, deplasați-vă cât mai departe de clădire, feriți-vă de tencuieli, căramizi, coșuri, parapete, cornișe, geamuri, ornamente care de obicei se pot prăbuși în stradă. Nu fugiți pe stradă, deplasați-vă calm spre un loc deschis și sigur.

Alții mai citesc și:   Nostradamus, previziuni INCREDIBILE pentru 7 zodii. Ai mare grijă, abia acum începe! Iată ce îți este SCRIS să se întâmple

acordați primul ajutor persoanelor rănite.
în cazul în care sunteți surprinși de căderea unor tencuieli sau obiecte de mobilier răsturnate, cautați să vă protejați capul și membrele sau să vă asigurați supraviețuirea; ulterior veți caută să alarmați, prin diferite metode, vecinii cât și echipele de salvare-intervenție de prezența dumneavoastră”, potrivit isudb.ro.