Ministerul Muncii vine cu vești bune pentru o anumită categorie de părinți. Valoarea tichetelor de creșă ar putea crește.

Valoarea tichetelor de creșă ar urma să crească din luna octombrie! Părinții ar putea primi 620 de lei, față de 600 de lei, valoarea tichetului la momentul actual.

Valoarea tichetelor de creșă ar putea crește din luna octombrie

Proiectul a fost pus în dezbatere zilele trecute de către ministerul Muncii, și prevede creștere tichetelor de creșă la suma de 620 de lei.

Anunțul a fost făcut de către ministrul Muncii, Simona Bucura- Oprescu. „Pentru semestrul II al anului 2023, începând cu luna octombrie 2023, valoarea sumei lunare care se acordă sub formă de tichete de creşă, stabilită potrivit prevederilor art. 33 din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1045/2018, cu modificările ulterioare, este de 620 de lei”.

Dacă proiectul va fi adoptat, valoarea tichetului ar putea fi mai mare începând cu luna octombrie a acestui an și până în luna februarie a anului 2024.

Pentru e beneficia de tichetele de creșă părinții trebuie să depună următoarele documente:

cerere pentru acordarea tichetelor de creșă;
actul doveditor eliberat de creșă sau, după caz, unitatea educațională la care este înscris copilul;

declarație pe propria răspundere că celalalt părinte sau, după caz, tutorele nu beneficiază de tichete de creșă;

declarație pe propria răspundere că celalalt părinte nu beneficiază de concediul și indemnizația care se acordă pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv de până la 3 ani, în cazul copilului cu handicap

Alții mai citesc și:   Copilul de 3 ani, aruncat de la fereastră de mama sa, în Botoșani, a ieșit din comă. Medicii îi garantează șanse chiar de recuperare completă

livretul de familie eliberat potrivit Hotărârii Guvernului nr. 495/1997 privind conținutul, eliberarea și actualizarea livretului de familie, cu modificările ulterioare

alte documente solicitate de angajator, după caz, potrivit regulamentului intern prevăzut la pct. 9.1.

Acești părinți beneficiază de tichete de creșă

Aceste tichete nu sunt acordate tuturor părinților, ci acelor părinți care nu se află în concediu de creștere a copilului și sunt nevoiți să-i înscrie la o creșă sau cu o bonă autorizată. De tichete beneficiază părinții ale căror copii au vârsta cuprinsă între 0 și 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copiilor cu handicap.

Valoarea maximă a tichetelor nu poate depăși lunar suma prevăzută prin ordin de ministru, pentru fiecare copil în parte. Aceste tichete nu sunt supuse contribuțiilor sociale obligatorii. Angajatorul este cel care decide acordarea tichetelor de creșă ca beneficiu extra salarial.

„Pentru sumele acordate în tichete de creșă în limitele impuse de lege, atât angajatorii cât și angajații sunt scutiți de plata taxelor salariale, doar angajatul plătind 16% impozitul pe venit”, potrivit unui reprezentant Sodexo.