Sarbatoare mare in Calendarul Ortodox. Biserica Ortodoxa praznuieste in fiecare an, pe 14 octombrie, Sfanta Cuvioasa Parascheva. Sfanta Cuvioasa Parascheva este cinstita ca fiind aducatoare de ploi aspre care aduc belsug si roade. Sfanta este cunoscuta ca ocrotitoarea apelor, iar chipul ei apare de multe ori langa rauri sau fantani, iar apa devine tamaduitoare.

In chip deo­sebit, ea este cinstita in Moldova, intrucat de mai bine de 350 de ani moastele ei se gasesc la Iasi, fiind izvor de bine­cu­van­ta­re si insa­na­to­sire duhovniceasca si trupeasca pentru toti cei care o cheama in rugaciune sa fie mijlo­ci­toa­re catre Preamilostivul Dum­ne­zeu. Daca Sfanta Mucenita Parascheva, praz­nuita la 26 iulie in Calendarul Ortodox, este cu­noscuta in popor cu numele „Sfanta Vineri”, Cuvioasa Maica Parascheva a fost nu­mi­ta, mai cu seama in Moldova, „Vinerea Mare”.

Rugaciunea care se rosteste de Sfanta Parascheva.

“Doamne, Dumnezeul nostru, Tu, Cel ce ai zis si s-a facut toata faptura, nu intoarce fata Ta de la noi pacatosii, ca sa nu vina asupra-ne mania cea groaznica si infri­co­sa­toare a durerilor, care este rodul pacatelor noastre, ce in toata ziua, nenumarate, cu ne­so­co­tinta le savarsim. Noi suntem pacatosi, ne­treb­nici si plini de rautate; iar Tu esti izvorul vietii si al milostivirii.

Nu ne lasa, Doamne! Nu trece rugaciunea noastra, a pacatosilor, nici ne rasplati noua dupa nelegiuirile noastre, ci pentru ca nu suntem vrednici a castiga mi­los­tivirea prin sarguinta cea de toate zilele, da­ruieste-ne-o Tu ca un indurat mult-Milostiv.

Doamne, pentru rugaciunile Cuvioasei Maicii noastre Parascheva, daruieste-ne noua sanatate si viata ferita de toata rautatea si ne intareste cu Duhul Tau cel stapanitor, ca din adancul inimilor, cu bucurie sa slavim prea­sfant numele Tau in veci. Amin.”

Alții mai citesc și:   De ce câinele tău îngroapă lucruri sau mâncare. Ce vrea animalul tău de companie să transmită prin acest obicei