Duminică, 4 iunie, creștinii ortodocși sărbătoresc Pogorârea Duhului Sfânt.

Potrivit Calendarului Ortodox, duminică sunt sărbătorite Rusaliile.

În această zi este sărbătoare cu cruce roșie. Ce rugăciune este bine să citești astăzi?

Ce reprezintă Rusaliile?

La 50 de zile după Învierea Domnului creștinii ortodocși celebrează Pogorârea Duhului Sfânt, iar în această zi este bine să rostiți anumite rugăciuni pentru a vă merge bine restul anului. În această zi, pe data de 4 iunie, de Pogorârea Duhului Sfânt, în calendarul creștin este cruce roșie.

Tradiții și obiceiuri de Rusalii păstrate din străbuni

Începând cu anul 2008, prima și a doua zi de Rusalii au fost declarate zile libere în România. Astfel românii se bucură de o minivacanță cu prilejul acestei sărbători. Anul acesta, Rusaliile se sărbătoresc pe 4 iunie, la 50 de zile de la Paște și la 10 zile de la Înălțarea Domnului.

Sărbătoarea Rusaliilor se mai numește și Cincizecime.

De Rusalii, este o zi în care nu se lucrează, iar acest obicei nu se păstrează doar în România ci și în în Austria, Belgia, Cipru, Danemarca, Estonia, Franța, Germania, Grecia, Islanda, Luxemburg, Țările de Jos, precum și în unele cantoane din Elveția sau regiuni din Norvegia sau Ungaria. Interesant este că în țări ortodoxe precum Bulgaria sau Rusia în a doua zi de Rusalii se lucrează, așa cum se întâmplă în țările catolice Italia, Brazilia, Irlanda, Spania, Canada, Portugalia, Polonia etc.

În România, se pare că sărbătoarea Rusaliilor se ține diferit în funcție de fiecare regiune a țării. Astfel, în Moldova și Transilvania creștinii sărbătoresc Rusaliile timp de 3 zile, în Muntenia și Oltenia, Rusaliile se întind pe o perioadă de 7 zile, iar în Banat 8 zile.

Alții mai citesc și:   Mulți avem semnul acesta pe braț! Tu știi ce înseamnă?

Potrivit tradiției românești se spune că cine nu va respecta sărbătoarea Rusaliilor va avea de-a face cu Ielele, spirite malefice, care provoacă boala denumită popular “luat din Rusalii”.

La sate se păstrează încă tradiția conform căreia credincioșii trebuie să ducă la biserică crenguțe de tei și nuc, pentru a fi sfințite, iar cu aceste ramuri sfințite se vor împodobi, mai apoi, casele și icoanele, deoarece acestea au puterea de a alunga spiritele rele. În unele zone, pe lângă tei și nuc, credincioșii mai folosesc leuștean, usturoi și pelin.

Ce nu ai voie să faci de Rusalii?

Potrivit tradiției creștine, există anumite obiceiuri care trebuie respectate în zilele de Rusalii. Astfel, în aceste zile de sărbătoare nu trebuie să faceți treburi casnice, cum ar fi spălatul rufelor sau curățenie.

De asemenea, în zilele de Rusalii nu e bine să mergi la câmp, pentru că Ielele te pot prinde şi pedepsi.

Rugăciunea pa care este bine să o citești de Rusalii

”Împărate Ceresc, Preabunule Mângâietorule, Duhule al adevărului, Cel ce din Tatăl mai înainte de veci purcezi și întru Fiul pururea Te odihnești; nepărtinitorule Izvor al darurilor celor dumnezeiești, pe care le împărți precum voiești; prin care și noi nemernicii ne-am sfințit și ne-am uns în ziua botezului nostru. Caută spre rugăciunea robilor Tăi, vino la noi și Te sălășluiește întru noi și curățește sufletele noastre, că să putem a ne face locaș Preasfintei Treimi.

Așa, o Preabunule, nu Te scârbi de necurăția noastră, nici de rănile păcatelor; ci le tămăduiește pe ele cu ungerea Ta cea atotvindecătoare. Luminează mintea noastră, că să cunoaștem deșertăciunea lumii și a celor ce sunt în lume; înviază știință noastră, că neîncetat să vestească nouă ceea ce se cuvine, a face și ce se cuvine a lepăda; îndepărtează și înnoiește inima noastră, că să nu izvorască mai mult ziua și noaptea gânduri rele și pofte necuvioase. Îmblânzește trupul și stinge cu insuflarea Ta cea dătătoare de rouă văpaia patimilor, prin care se întunecă în noi Chipul cel preascump al lui Dumnezeu.

Alții mai citesc și:   După nici un an de la nunta cu Valentin Sanfira, Codruța Filip a făcut anunțul: „N-aș ierta niciodată”...

Iar duhul lenevirii, al mâhnirii, al iubirii de stăpânire și al grăirii în deșert gonește-l de la noi. Și ne da nouă duhul dragostei și al răbdării, duhul blândeții și al dreptății, că îndreptând inimile cele slăbite și genunchii, fără de lenevire să călătorim pe calea sfintelor porunci. Și așa, ferindu-ne de tot păcatul și împlinind toată dreptatea, să ne învrednicim a primi sfârșit creștinesc și nerușinat și a intră în Ierusalimul cel Ceresc, iar acolo a ne închină Ție, împreună cu Tatăl și cu Fiul, cântând în vecii vecilor: Treime Sfânta, slavă Ție!”