Calendar ortodox 6 august 2023. Este sărbătoare mare duuminică, pe 6 august 2023 pentru creștinii ortodocși! Biserica Ortodoxă prăznuiește Schimbarea la Față!

În fiecare an, pe data de 6 august, Biserica Ortodoxă prăznuiește Schimbarea la Față. Iată care sunt cele mai importante tradiții și obiceiuri!

Calendar ortodox 6 august 2023. Schimbarea la Față

Credincioșii sărbătoresc în data de 6 august, Schimbarea la Față a lui Iisus Hristos. Astfel, Schimbarea la Față a Mântuitorului marchează momentul în care apostolii aflați pe muntele Tabor s-au convins că Mântuitorul era fiul lui Dumnezeu.

Această sărbătoare este marcată cu cruce roșie. De asemenea, este zi cu dezlegare la pește pentru creștin-ortodocși.

În tradiția străveche, această sărbătoare marchează începutul toamnei și astfel există și o serie de superstiții și tradiții respectate de creștini.

În această perioadă din an, credincioșii nu mănâncă nici carne, nici produse lactate, aflându-se în post. Praznicul amintete de momentul în care Mântuitorul Hristos și-a arătat puterea divină pe Muntele Taborului, în fața a trei dintre ucenicii săi: Petru, Iacob și Ioan, cu scopul de a-i întări pe aceștia în credință.

Credincioșii mai numesc această sărbătoare și Obrejenia, cuvânt ce provine din limba slavonă și înseamnă „transformare”.

Ziua aceasta marchează data în care Iisus, alături de trei mucenici apropiați, Petru, Iacob și Ioan, au urcat pe muntele Tabor pentru a se ruga.

Biserica spune că, în timp ce Iisus se ruga, cei trei au fost învăluiți într-un nor de lumină.

Atunci, în norul luminos, doi bărbați au început să vorbească cu Iisus despre patima și moartea Sa în Ierusalim.

Cei doi sunt nimeni alții decât marii prooroci ai Vechiului Testament, Moise și Ilie.

Alții mai citesc și:   Horoscop JOI, 3 august 2023. Noi începuturi și decizii importante

Potrivit tradiției, cei care nu serbează această zi vor fi uscați și gălbejiți ca florile de câmp care încep să se veștejească. Cei care vor spăla haine în ziua de 6 august, vor fi năpădiți de păduchi și ploșnițe. Cei care mănâncă struguri nesfințiți înainte de 6 august vor avea dureri de burtă.

Să nu vă certați în această zi și să vă împăcați cu cei cu care v-ați certat, iar în caz contrar, veți fi morocănoși tot anul.

Pentru sănătate se împart struguri pentru rudele decedate, care se sfințesc înainte la biserică.

Le este interzis creștinilor să se scalde în ape curgătoare și să spele rufe la rău. Nici animalele nu trebuie scăldate după această dată.

Femeile însărcinate care sărbătoresc Schimbarea la Față vor avea o sarcină ușoară, iar copiii vor fi sănătoși.

De pe 6 august, nu este bine să dormi afară. Tradiția spune că, dacă în ziua Schimbării la Față va fi soare, toamna va fi îmbelșugată. Dacă va ploua, toamna va fi mohorâtă.

Nu este bine nici să călătorim în această zi, deoarece se spune că am putea rătăci drumul spre casă.

Cei care nu își pot vedea în această zi umbra capului la răsăritul soarelui vor muri până la finalul anului.

În această zi nu se spală rufe și nici nu se fac treburi casnice și gospodărești.