Calendar ortodox 2 septembrie 2022. Sărbătoare pentru creştinii ortodocşi Sfântul Mamant, mucenicul iubit de fiarele sălbatice.

Calendar ortodox 2 septembrie 2022. Sfântul Mucenic Mamant a pătimit muceniceşte în vremea împăratului Aurelian.

Întrucât primul cuvânt pe care l-a rostit după vârsta de cinci ani a fost “mama”, sfântul a fost numit Mamant.

Sfântul Mamant a trăit în pustie împreună cu animalele sale, fiind înconjurat de fiarele sălbatice.

Mucenicul a fost fiul fost fiul patricianului Teodot, iar mama sa a fost Rufina.

În timpul persecuțiilor din secolul al III-lea, aceștia au fost aduși din provincia Gangara la guvernatorul Cezareei Capadociei, Faust, unul dintre aprigii prigonitori ai creștinilor.

Rufina l-a născut pe Sfântul Mamant în temniță, după care a murit fiind martirizată.

Calendar ortodox 2 septembrie 2022. Sărbătoare de Sfântul Mamant

Amina, o femeie de neam bun, l-a avut în grijă pe pruncul Rufinei. Potrivit scripturilor, Sfântul Mucenic Mamant nu a vorbit până la vârsta de cinci ani.

Multă vreme după aceea, Mamant spunea doar cuvântul “mama” în limba siriacă.

Ajungând la maturitate, Sfântul Mamant s-a remarcat ca și părinții săi în mărturisirea credinței în Iisus Hristos.

Fiind arestat de către delegatul împăratului Aurelian (270-275), un anume Democrit, este trimis în Egeea, unde se afla împăratul, pentru a fi judecat și osândit chiar de împărat, deoarece făcea parte dintr-o familie nobiliară.

Nevrând să renunțe la credință și mărturisind pe Mântuitorul Iisus Hristos ca singurul Împărat al cerului și al pământului, el a fost supus la chinuri și a suferit moarte martirică în anul 275, scrie crestinortodox.

Sărbătoare în calendar ortodox 2 septembrie 2022 de Sfântul Mamant

Sfântul Vasile cel Mare face pomenire despre sfântul Mucenic Mamant atunci când îi îndeamnă pe păstoriţii săi din Cezareea Capadociei.

Alții mai citesc și:   Ce se întâmplă în primele secunde după moarte. Ipoteza incredibilă la care au ajuns oamenii de știință

“Aduceţi-vă aminte de Sfântul Mucenic, câţi l-aţi văzut cu ochii, câţi la lucrul acesta, adunându-vă, l-aţi avut ajutor; la câţi chemându-i numele, cu singur lucru a venit, pe câţi rătăciţi în viaţă i-a povăţuit, pe câţi de neputinţe i-a tămăduit, la câţi, murindu-le fiii, iarăşi la viaţă i-a întors”.

În iconografie, sfântul apare reprezentat alături de un leu.