Calendar ortodox 19 septembrie 2023. Este sărbătoare mare în Biserica Ortodoxă! Iată ce sfinți sunt prăznuiți marți în calendarul ortodox!

În fiecare an, pe data de 19 septembrie, în calendarul ortodox sunt prăznuiți sfinții Mucenici Trofim, Savatie și Dorimedont.

Iată tot ce trebuie să știi despre această mare sărbătoare!

Calendar ortodox 19 septembrie 2023. Cine au fost sfinții Mucenici Trofim, Savatie și Dorimedont?

Sfinții Mucenici Trofim, Savatie și Dorimedont au trăit în timpul domniei împăratului Probus (276-282), care era cunoscut pentru persecuția creștinilor. Ei au ajuns în Antiohia în timpul unui festival păgân, în timp ce oamenii mergeau să aducă jertfe zeului Apolo.

La Antiohia, guvernatorul Eliodor observă că Trofim și Savatie refuză să participe la celebrarea ritualurilor păgâne, afirmând că: „Suntem creștini și nu se cade nouă a veni la ospețe păgânești”. În momentul în care a auzit aceste cuvinte, Eliodor a dat poruncă ca cei doi să fie despărțiți și întemnițați.

Trofim a răspuns, atunci când a fost întrebat, iar dregătorul s-a umplut de furie. A poruncit să fie bătut fără milă cu toiege, iar pământul a devenit roșu de la sângele acestuia. Apoi, unelte ascuțite i-au atins trupul până i-au atins oasele. A fost aruncat în închisoare.

Savatie a fost executat după ce și-a mărturisit credința în Hristos în fața autorităților. În timpul detenției, a suferit torturi cumplite cu unelte de fier și, în final, a decedat în închisoare.

Singur și rămas în închisoare, Trofim a fost trimis să participe la o sărbătoare păgână a dioscurilor, în câmpul Sinadelor din Frigia. În timpul detenției sale, el l-a întâlnit pe Dorimedont. Acesta din urmă a fost întrebat de către autoritățile brutale ale Sinadelor, conduse de Dionisie, despre credința sa, și a mărturisit în mod curajos credința sa în Hristos.

Alții mai citesc și:   Înălțarea Sfintei Cruci, 14 septembrie. Ce tradiții urmează credincioșii de sărbătoarea care semnifică începerea toamnei

Dorimedont a suferit chinuri cumplite, inclusiv mutilarea feței, scoaterea dinților și orbirea. Inițial, cei doi erau destinați să fie hrăniți fiarelor în fața întregii adunări, dar surprinzător, o ursoaică, un pardos și un leu s-au comportat cu ei prietenește, ca și cum ar fi fost animale de casă. Cu toate acestea, autoritățile au insistat ca cei doi să fie executați cu sabia, numindu-i „fermecători”. Astfel, după multe suferințe, cei doi și-au găsit odihna în ceruri, alăturându-se lui Savatie în veșnicie.