Calendar ortodox 16 august 2023. Ce sărbătoare este miercuri?

Calendar ortodox 16 august 2023. Imediat după Sf. Maria, mii de creștini celebrează o altă mare sărbătoare. Biserica Ortodoxă prăznuiește miercuri mai mulți mari sfinți!

Calendar ortodox 16 august 2023. În fiecare an, pe data de 16 august, Biserica Ortodoxă îi prăznuiește pe Sfinții Martiri Brâncoveni.

Este sărbătoare cu cruce neagră în calendarul ortodox!

Tot în această zi se face și pomenirea Sfântului Iosif de la Varatec. Iată tot ce trebuie să știi despre această mare sărbătoare!

Calendar ortodox 16 august 2023. Cine au fost Sfinții Martiri Brâncoveni?

La data de 16 august, Biserica Ortodoxă sărbătorește Sfinții Martiri Brâncoveni: Constantin Voievod, împreună cu fiii săi- Constantin, Ștefan, Radu, Matei- și sfetnicul Ianache.

Ei sunt cinstiți pentru că au preferat să-și păstreze credința ortodoxă în fața turcilor, chiar și cu prețul vieții.
Domnitorul român, Constantin Voievod, și-a menținut loialitatea față de ortodoxism și, în ziua de 15 august 1714, în timp ce sărbătorea împlinirea vârstei de 60 de ani, a fost decapitat împreună cu cei patru fii ai săi.

Această sacrificare a fost făcută în numele credinței și a refuzului de a abandona principiile ortodoxe. „De legea creștină nu ma las, căci în ea m-am născut și am trăit, și in ea vreau să mor!”.

Perioada domniei lui Constantin Brâncoveanu a coincis cu lansarea primei ediții a Bibliei în limba română, cunoscută sub numele de „Biblia de la București”, în anul 1688. În timpul mandatului său, el s-a angajat să sprijine tipărirea cărților și dezvoltarea școlilor în regiunea Munteniei, precum și în Transilvania.