Pe 15 iulie, este praznicul Sfinților Mucenici Iulita şi Chiric, ale căror moaşte sunt făcătoare de minuni. Ei sunt consideraţi ocrotitorii pruncilor născuţi şi nenăscuţi. Nicio rugăciune pentru binele, sănătatea şi norocul copiilor, rostită către cei doi sfinți, nu rămâne fără răspuns.

Sărbători religioase 15 iulie 2023

Ortodoxe: Sfinţii Mucenici Chiric și Iulita

Greco-catolice: Sf. m. Chiriac și mama sa Iulita

Romano-catolice: Ss. Bonaventura, ep. înv. **; Vladimir

Calendar ortodox 15 iulie 2023. Cine au fost Sfinţii Iulita şi Chiric

Sfânta Iulita a trăit în vremea împăratului păgân Dioclețian (284-305). La scurt timp după ce l-a născut pe Chiric, Iulita a rămas văduvă, potrivit crestinortodox.ro. Când Dioclețian a declanșat persecuțiile împotriva creștinilor, Sfânta Iulita și-a luat fiul și a plecat din Iconia în Seleucia. Dar pentru că era creştină, a fost arestată și dusă înaintea judecătorului.

Judecătorul a încercat să o determine să renunţe la credința în Hristos şi l-a luat pe Chiric pe genunchi și i-a adresat câteva cuvinte. Chiric, deși avea doar trei ani, i-a spus împăratului: „Eu sunt creștin și vreau cu mama mea!„. Aceste cuvinte l-au înfuriat pe judecător, care l-a lovit pe Chiric cu piciorul. Copilul s-a rostogolit pe trepte și a murit. Mama lui a fost supusă la chinuri cumplite, iar în cele din urmă i s-a tăiat capul.

Moaștele sfinților mucenici Chiric și Iulita sunt făcătoare de minuni. O parte din sfintele lor rămăşiţe se află la Ohrida, în Biserica Sfintei Născătoare de Dumnezeu Vindecătoarea.

Calendar ortodox 15 iulie 2023. Rugăciune către Sfinţii Chiric şi Iulita pentru binele copiilor

Mucenicii Tăi, Doamne, întru nevoinţele lor, cununile nestricăciunii au dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru. Că având tăria Ta, pe chinuitori au învins; zdrobit-au şi ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lor, mântuieşte sufletele noastre si implineste dorintele, Hristoase Dumnezeule.

Alții mai citesc și:   Cutremur cu magnitudinea de 5,2, raportat miercuri dimineață. Unde a fost resimțit

Propovăduind pe Cuvântul, Cel Ce cu adevărat S-a născut din Tatăl şi S-a întrupat din Fecioara, v-aţi făcut mărturisitori patimilor Lui, prin patimi şi prin moarte.

Învrednicitu-v-aţi de cămările cele cereşti şi de săvârşirea cea luminată şi de lauda cea veşnică, măriţilor mucenici, pierzând boldurile diavolului cu ostenelile pătimirilor.

Pentru ce m-ai lepădat de la faţa Ta, Cel Ce eşti lumină neapusă şi m-a acoperit întunericul cel străin pe mine, ticălosul? Te rog, întoarce-mă şi la lumina poruncilor Tale îndreptează căile mele.

Veniţi, iubitorilor de mucenici, să lăudăm pe mărgăritarele cele înţelegătoare şi nevoitorii Domnului: pe Chiric şi pe maica lui. Căci, hrănindu-l pe el cu lapte timp de trei ani, l-a adus jertfă fără de prihană lui Dumnezeu. Pentru aceea, a luat de sus, împreună cu dânsul, cununile biruinţei şi se veselesc împreună cu Hristos, către care să strigăm cu credinţă: rugaţi-vă lui Hristos Dumnezeu, să dăruiască iertare de greşeli celor ce cu dragoste prăznuiesc sfântă pomenirea voastră. Amin!