ANGAJARI 2023. Se caută cu disperare specialişti, se oferă 4000 de euro pe loc dacă ai şi ceva experienţă

Casa Națională de Asigurări de Sănătate vrea să angajeze IT-iști care să o ajute să își creeze o infrastructură IT mai performantă și mai eficientă. Salariile promise de către instituție ajung până la 4.000 de euro.

ANGAJARI 2023. Posturile de Software Developer, Ingineri și Tehnicieni sunt cel mai greu de acoperit, deși sunt printre cel mai bine plătite, arată o analiză a platformei de locuri de muncă bestjobs. Angajatorii au contactat în primul semestru cu 30% mai mulți candidați decât în 2022. IT-ul, Ingineria și sectorul Tehnic se numără printre domeniile cu creșteri constante la nivelul salariilor, înregistrând majorări ale veniturilor de peste 10% față de anul precedent, potrivit datelor înregistrate în platformă de către angajatori.

Primele șase luni din 2023 au arătat că recrutorii se confruntă în continuare cu o piață a forței de muncă tot mai competitivă, în special în domenii precum IT, Inginerie și Tehnic, conform datelor platformei de recrutare online besjobs.

Sectorul care caută cu disperare angajaţi. Este nevoie de 25.000 de specialişti, iar salariile pot ajunge chiar şi la câteva mii de euro
Guvernul n-a „plafonat” şi inventivitatea retailerilor. Cum au ajuns produsele mai scumpe decât înaintea de „marea ieftinire”
Piaţa muncii e foarte ofertantă în IT, iar criza inginerilor aduce şi salarii uriaşe pentru candidaţi.

Între 1.000 de euro la început de carieră şi 4.000 de euro după câţiva ani de experienţă. Chiar şi aşa, veniturile obţinute în Occident îi determină pe mulţi să părăsească ţara. Dacă în 2019 aveam un deficit de aproximativ 15.000 de profesionişti IT, acum a crescut la 25.000, arată analizele recente. Cel mai greu de găsit sunt specialiştii în programare, dar şi inginerii.

George Butunoiu, specialist HR: Oricât de mulţi ar fi, tot se caută în continuare şi mai ales pe software. Cei care se ocupă de software sunt căutaţi peste tot şi peste tot în lume, Pleacă doar cei care vor să-şi facă o carieră mare. Cum 40% din IT-iştii şcoliţi în România pleacă în străinătate, noi importăm programatori din Nepal, Pakistan sau India. Ar veni în număr mare din Asia. Foarte mulţi învaţă software.

Dragoş Gheban, manager companie: Printre job-uri găsim destul de des job-uri oferite de companii din alte ţări care îţi permit să lucrezi remote. Companiile care au centre mari, în general targhetează şi candidaţi din alte pieţe unde nu sunt ei prezenţi.

ANGAJARI 2023. Criză de personal în sectorul IT

Tudor Radovici, programator: Se caută în mare parte oameni care ştiu să facă mai multe lucruri de-odată, nu doar unul. Ce vreau să spun prin asta este faptul că la ora actuală nu trebuie să ştii doar programare, ci să ştii şi partea de infrastructură şi bază de date. Nici nu avem suficienţi oameni experţi în domeniul acesta. Cerere pe piaţă este foarte mare. Este destul de greu să ne multiplicăm.

IT-işti caută şi statul. CNAS a scos la concurs cinci posturi, iar viitorii angajați au rolul de a reduce numărul dosarelor tipizate. În perioada înscrierilor, s-au depus 20 de dosare.

Larisa Mezinu, purtător de cuvânt CNAS: Digitalizarea Sistemului de Asigurări Sociale de Sănătate înseamnă utilizarea reţetei electronice în maniere electronice exclusiv. Atât componenta eliberare, cât şi componenta prescriere. Certificatele de concediu medical, biletele de trimitere, scrisorile medicale să poată circula în manieră electronică şi nu pe tipizate.

Sectorul IT este unul dintre cele mai importante motoare ele economiei. Anual generează afaceri de peste 70 miliarde de lei.

Angajări 2023. Ce salarii sunt în piață

În prezent, IT-ul, Ingineria și sectorul Tehnic se numără printre domeniile cu creșteri constante la nivelul salariilor, înregistrând majorări ale veniturilor de peste 10% față de anul precedent, potrivit datelor înregistrate în platformă de către angajatori.

Astfel, din discuțiile cu recrutorii HIRE, care plasează candidați în cadrul proiectelor în desfășurare, în IT, un Inginer software cu experiență a cerut între 2.400 și 2.700 euro net, iar un Automation QA Engineer între 1.900 și 2.500 euro net.

În Inginerie, salariile dorite variază între 1.700 și 2.400 euro net pentru un Inginer Constructor senior, 1.500-2.200 euro net pentru un Inginer proiectant instalații și ofertare, 1.600 și 2.200 euro pentru un Inginer rețele hidrotehnice și 1.400-2.000 euro pentru un Inginer electric în domeniul energiei regenerabile. Mecanicii și tehnicienii auto pot câștiga între 1.200 și 1.800 euro net, iar un Electrician de mentenanță ajunge la un venit de 1.300 euro net.

ANGAJARI 2023. Aceste roluri sunt cu atât mai greu de acoperit, cu cât candidații au la dispoziție foarte multe opțiuni, atât în țară, cât și în străinătate. Totodată, principalul motiv pentru care domeniile cu cel mai mare deficit de specialiști rămân IT-ul, Ingineria și Tehnicul este faptul că formarea academică sau profesională nu ține pasul cu cererea, iar condițiile economice actuale pun o barieră în plus în calea recrutării pentru aceste domenii.

Cu toate acestea, peste 2.400 de posturi și-au găsit candidatul-pereche prin proiecte de recrutare HIRE, facilitate de bestjobs pentru angajatorii care doresc suport în recrutare, cu minimum de resurse alocate și rezultate rapide. Rata de succes a fost de 92%, într-un timp mediu de livrare de 23 de zile, care este cu 30% mai mic decât în cazul recrutării clasice.

De când a fost lansat serviciul, recrutorii HIRE au fost implicați în găsirea de candidați potriviți pentru diverse domenii cu deficit de specialiști, în special pentru poziții precum Tehnician Sisteme de Securitate, Technical Advisor, Automation Engineer, Contabil senior, Inginer vânzări, Quality Engineer, Software Developer, Inginer ofertare, Specialist HR, Electrician, Area Sales Manager.