Virarea celei de-a doua tranșe de 700 lei și utilizarea banilor: toate detaliile

In perioada 20 februarie – 25 mai, trei milioane de tranzactii cu cardul de energie au avut loc, cu un total de 678 de milioane de lei platiti. Din totalul acestora, 145.000 de plati, cu o valoare de 30 de milioane de lei, s-au realizat prin intermediul unei platforme online. Achizitionarea lemnelor de foc a fost una dintre prioritatile beneficiarilor, peste 92.000 de persoane folosind cardurile de energie, cu o valoare a platilor de 62,4 milioane de lei.

Programul de compensare a facturilor la energie este unul dintre cele mai importante initiative destinate sprijinirii persoanelor vulnerabile. Prin intermediul Programului Operational Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate 2014-2020 (POAD), acest program reprezinta un sprijin real pentru plata facturilor la energie pentru 4 milioane de romani. In colaborare cu Poșta Română, autoritatile urmaresc cu atentie modul de implementare a acestui program si intervin atunci cand identifica dificultati.

Conform declaratiilor ministrului Marcel Boloș, regulile au fost recent modificate si simplificate pentru a face acest sprijin mai eficient. Astfel, doar in luna mai s-au inregistrat de peste 5 ori mai multe plati pentru lemne de foc decat in primele doua luni de la implementare.

A doua transa de 700 de lei si termenul de folosire a banilor

Ministrul Boloș a anuntat ca urmatoarea transa de 700 de lei se va vira incepand cu luna septembrie. Aceasta suma va fi disponibila pe cele 2,1 milioane de carduri emise pentru programul de compensare a facturilor la energie. In total, fiecare beneficiar va primi astfel 1.400 de lei pentru a-si acoperi cheltuielile cu energia.

Un alt aspect important mentionat de ministrul Boloș este termenul de folosire a banilor. Prima transa de 700 de lei poate fi utilizata pana la sfarsitul anului, iar cea de-a doua transa poate fi folosita pana pe data de 27 decembrie 2023. Aceasta masura vine in sprijinul beneficiarilor, oferindu-le flexibilitate in gestionarea cheltuielilor cu energia pe o perioada mai lunga de timp.

Servicii si produse care pot fi achizitionate cu ajutorul cardului de energie

Banii virati pe cardurile de energie pot fi utilizati pentru plata urmatoarelor servicii si produse: energie electrica, energie termica furnizata in regim centralizat, gaze, butelie, butan, lemn de foc, rumegus, carbune, pacura, peleti, brichete, combustibili lichizi sau solizi si orice alte materiale de incalzire care pot fi utilizate la incalzirea locuintelor.

Astfel, beneficiarii programului pot sa-si acopere costurile de energie, dar si de incalzire, avand posibilitatea de a alege produsele si serviciile care se potrivesc cel mai bine nevoilor lor.

Programul de compensare a facturilor la energie reprezinta un sprijin real pentru persoanele vulnerabile, oferindu-le posibilitatea de a-si asigura necesarul de energie si incalzire. Prin intermediul cardurilor de energie, beneficiarii au acces facil la sumele alocate si pot folosi banii in functie de propriile nevoi. Aceasta initiativa vine in intampinarea unei probleme stringente in societatea romaneasca, contribuind la ameliorarea situatiei persoanelor defavorizate din punct de vedere financiar.