Statele Unite ar avea informaţii conform cărora ordinul de a invada Ucraina a fost deja transmis comandamentelor rusești de la graniță, transmite CBS News, citând surse anonime din serviciile de informaţii americane. De asemenea, noi desfăşurări de trupe şi vehicule blindate au loc pe teritoriul Rusiei în apropierea graniţei cu Ucraina, potrivit imaginilor prin satelit obţinute de compania americană Maxar, publicate de Reuters.

Maxar a transmis într-un comunicat oficial că activitatea observată arată o schimbare în tiparul desfăşurărilor de grupuri de luptă (tancuri, transportoare blindate de trupe, artilerie şi echipamente militare de sprijin).

Informaţiile transmise de serviciile americane privind ordinul Kremlinului de a invada l-ar fi determinat, vineri, pe preşedintele Joe Biden să spună că este „convins” că Vladimir Putin a decis să atace Ucraina, scrie Washington Post, care de asemenea citează surse anonime.

Însă, Casa Albă, Pentagonul şi Departamentul de Stat nici nu au confirmat, nici nu au infirmat informația.

Un oficial al Pentagonului a spus, vineri, că peste 40% din trupele rusești aflate la graniţa Ucrainei se află în poziţie de atac.

Mişcările trupelor rusești au fost observate încă de miercuri, exact când oficialii ruși declarau că Moscova a dat ordin de retragere și că nu vor invada țara vecină.

Ambasadorul Rusiei la Washington: „Rusia nu încearcă să ia teritoriul altor țări. Regiunea Donbas face parte din Ucraina”

Ambasadorul Rusiei la Washington a respins afirmațiile occidentale potrivit cărora Moscova ar plănui o invazie în Ucraina. El spune Rusia consideră regiunile din Donbas aparțin Ucrainei.

Ambasadorul rus a adăugat că țara sa este pregătită să continue eforturile diplomatice pentru a rezolva actualele tensiuni și a negat că actuala consolidare a trupelor rusești reprezintă un pericol pentru Ucraina „Rusia nu încearcă să ia teritoriul altor țări”, a declarat duminică ambasadorul Anatoli Antonov, citat de agenția de presă de stat rusă Ria-Novosti.

Alții mai citesc și:   Care a fost ultima postare făcută de adolescenta din Vaslui, găsită fără suflare sub o bancă din Mangalia

„Nu există astfel de planuri (de a invada Ucraina n.r)”, a declarat Antonov.

Antonov a mai declarat că Moscova consideră regiunea Donbas „ca fiind parte a Ucrainei. Trupele rusești se află pe teritoriul suveran al Rusiei. Noi nu amenințăm pe nimeni”.