Vești bune pentru o categorie de elevi! Se dau 5.000 de lei de persoană! Cine va beneficia de acești bani

Elevii se vor bucura de un nou ajutor financiar din partea statului. Iată ce condiții trebuie să îndeplinești!

Ministerul Educației a anunțat miercuri, 9 august, că o hotărâre de guvern, care prevede acordarea unei sume de bani elevilor cu nota 10 la examenele naționale, a primit avizul Comisiei de Dialog Social. Iată cine se va bucura de acest stimulent financiar!

Vești bune pentru o categorie de elevi! Se dau 5.000 de lei de persoană! Cine va beneficia de acești bani
Elevii de gimnaziu și liceu care au obținut nota maximă la examenele naționale din sesiunea iunie – iulie vor fi recompensați cu o sumă de bani.

”Comisia de dialog social a avizat, astăzi, proiectul de Hotărâre de Guvern privind acordarea de stimulente financiare celor 558 de absolvenți de gimnaziu și liceu care au obținut media 10 la examenele naționale, sesiunea iunie-iulie 2023.

Astfel, conform prevederilor proiectului, fiecare dintre cei 466 de absolvenți de gimnaziu cu media 10 la evaluarea națională va fi premiat cu 2.000 de lei, în timp ce fiecare dintre cei 92 de absolvenți de liceu cu media generală 10 în sesiunea de vară a examenului de bacalaureat (78 la examenul național bacalaureat, inclusiv sesiunea specială, respectiv 14 la examenul de bacalaureat german) va fi premiat cu 5.000 de lei.

Lista nominală a beneficiarilor și modalitatea de acordare a stimulentelor financiare vor fi aprobate prin ordin de ministru.”, a transmis Ministerul Educației.

Susținere pentru excelența școlară

Potrivit Notei de fundamentare a actului suspus dezbaterii publice, „identificarea şi susţinerea copiilor şi tinerilor capabili de performanţe şcolare înalte reprezintă o parte integrantă a politicilor educaţionale promovate de Ministerul Educaţiei şi vizează aplicarea unuia dintre principiile care guvernează învăţământul preuniversitar şi superior, precum şi învăţarea pe tot parcursul vieţii din România şi anume principiul calităţii”.

„Materializarea unui astfel de demers se înscrie pe linia programelor dezvoltate de ME pentru susţinerea excelenţei şcolare în învăţământul preuniversitar şi este în conformitate cu prevederile art. 57 alin. (4) din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare”, se arată în document.

Conform datelor Ministerului Educației, numărul mediilor de 10 obținute de absolvenți la examenul național de Bacalaureat 2023 a înregistrat o creștere de 40%. După contestații, în București și Prahova au fost obținute câte 7 medii de 10. În județul Argeș, 6 candidați au obținut media 10, iar în județele Iași și Constanța au fost câte 5 medii maxime. Județele Sălaj și Timiș au avut câte 4 medii de 10. În ceea ce privește județele Hunedoara, Neamț, Bacău, Brăila și Vâlcea, s-au înregistrat câte 3 medii de 10.

Județele Arad, Suceava, Botoșani, Brașov și Gorj au avut câte 2 medii maxime. În județele Bihor, Cluj, Bistrița-Năsăud, Alba, Caraș-Severin, Vaslui, Mehedinți, Dolj, Olt, Teleorman, Dâmbovița, Ilfov și Galați a fost înregistrată câte o singură medie de 10.