Superluna din 1 august, prima din august. Cât de spectaculoasă va fi și cât de rar avem superluni într-o lună calendaristică

August este o lună fascinantă pentru iubitorii fenomenelor astrale, deoarece începutul și sfârșitul acestei luni sunt marcate de două superluni.

Superluna din 1 august, cunoscută sub numele de Superluna Sturion, va străluci pe cer marți, 1 august, iar luna calendaristică se va încheia cu Superluna Albastră în data de 30 august.

Aceasta este a doua dintr-o serie de patru superluni care vor avea loc în vara anului 2023, începând cu Superluna din iulie. În București, Superluna Sturion va apărea la orizont la 21:31 și va apune la 12:11 a doua zi, conform informațiilor oferite de In the Sky.

După ce Superluna Sturion își va arăta în întregime fața luminată, luna va începe să scadă în luminozitate, intrând în faza numită „micșorare”. Luna în descreștere va apărea la orizont și va răsări cu o oră mai târziu în fiecare zi. Acest lucru va conduce la următoarea lună nouă, care va avea loc pe 16 august 2023.

În timpul lunii noi, care marchează începutul unui nou ciclu lunar de 29,5 zile, luna va fi complet întunecată și va răsări și apune în jurul orei 6 dimineața, respectiv 6 seara. Asta înseamnă că în timpul lunii noi, luna va fi complet absentă de pe cerul nopții.

După luna nouă, partea luminată a lunii va începe din nou să se îndrepte către Pământ, determinând fața lunară să strălucească progresiv. Astronomii numesc acest fenomen „creștere”.

Aceasta va duce la următoarea superlună, Superluna Albastră de pe 30 august, care din București va răsări la 02:10 și va apune la 13:46 în data de 31 august.

Ce este o superlună și de ce e diferită de luna plină obișnuită

Superlunile au loc din cauza faptului că orbita lunii în jurul Pământului nu este un cerc perfect, ci o elipsă. Acest lucru înseamnă că în timpul celor 27,3 zile ale orbitei sale, există momente în care Luna este mai aproape de Pământ și momente în care este mai departe. Diferența vizibilă de dimensiune a lunii între punctul cel mai apropiat, perigeu, și cel mai îndepărtat, apogeu, este de aproximativ 14%.

O superlună are loc atunci când Luna se află atât în faza plină a ciclului lunar de 29,5 zile, cât și în perigeu. Acest lucru înseamnă că termenul oficial pentru o superlună este „lună plină perigeeană”. Pentru ca o superlună să aibă loc, luna nu trebuie să fie exact în momentul cel mai apropiat de Pământ.

Expertul în eclipse și astrofizicianul NASA în retragere, Fred Espanak, a declarat pentru Space.com că în timpul Superlunii Sturion, luna va fi la 357.530 km de Pământ. Acest lucru în opoziție cu distanța sa medie de 382.900 km.

În timpul Superlunii Albastră din 30 august, luna va fi la aproximativ 357.343 km de Pământ, potrivit Almanac. Acest lucru va face din această superlună cea mai apropiată și mai strălucitoare din 2023, dar cât de mare este diferența în privința aspectului vizual al lunii?

Superlunile pot determina o creștere de aproximativ 30% a luminozității lunii și o creștere de 14% a dimensiunii discului lunar așa cum este observat de pe Pământ. Aceste diferențe sunt vizibile pentru observatorii experimentați ai fenomenelor lunare, dar nu sunt atât de evidente cu ochiul liber dacă nu acordați multă atenție lunii în fiecare noapte.

„Vara superlunilor” se încheie pe 28 septembrie 2023 cu Luna Plină a Porumbului, care cade la cinci zile după echinocțiul de septembrie din 23 septembrie, marcând sfârșitul verii în emisfera nordică.

Din păcate, anul viitor nu va aduce un spectacol similar de superluni. Prima dintre cele două superluni din 2024 va avea loc pe 18 septembrie, iar următoarea și ultima superlună a anului viitor va avea loc cu o lună mai târziu, pe 18 octombrie 2024.

Ultima dată când două superluni au apărut în aceeași lună calendaristică a fost în 2018 – și nu se va mai întâmpla până în 2037, potrivit astronomului italian Gianluca Masi, fondatorul Virtual Telescope Project – de unde și sintagma „o dată pe lună albastră”.