O noapte de petrecere s-a transformat într-un coșmar de neînchipuit. Peste 115 oameni au pierit arși de vii sau sufocați după ce un incendiu uriaș a înghițit sala în care se desfășura o nuntă, în cel mai mare oraș cu populație creștină din Irak.

Din câte se pare, focul a pornit de la artificiile aprinse la dansul mirilor.

Petrecerea tocmai începuse cu dansul mirilor, când a izbucnit focul…

„Începuseră să danseze când au prins artificii pentru atmosferă și totul a luat foc”, a povestit o femeie rănită.

De la artificii – spun supraviețuitorii – focul a cuprins rapid întreaga sală. Materiale ieftine, ușor inflamabile, folosite la amenajarile interioare au făcut ca dezastrul să fie absolut – focul a aprins panourile din tavan și bucăți în flăcări au căzut peste tot.

Mirele și mireasa, pe nume Haneen și Revan, au supraviețuit, dar sunt la spital cu arsuri.

Dintre răniți, cel puțin 50 sunt în stare critică. Și câteva zeci dintre aceștia au suferit arsuri grave pe tot corpul, spun autoritățile.

„Peste 800 sau 900 erau în sală…
Mai sunt oameni printre resturile arse?
Da, dar cred că cei care n-au apucat să iasă s-au făcut scrum. Nu cred că putea să supraviețuiască cineva înăuntru.”

„Fratele meu și soția mea zac acum, sunt morți, dar două dintre fiicele mele sunt dispărute. Am căutat în întreg Mosul-ul le-am publicat pozele, dar nimic. Jur pe Dumnezeu, toți stăteam aici, iar soția mea a mers la baie. Nu a fost arsă deloc, dar a murit sufocată. Și fratele meu la fel”, spune un bărbat.

După izbucnirea incendiului sute de oameni s-au adunat încercând să ajute. Rudele au venit în grabă în fata spitalului local, unde au fost aduși răniții – în orașul Qaraqosh din provincia Ninive, în nordul Irakului. Mulți răniți au fost transportați la spitalul din Mosul, la 15 kilometri depărtare.

Alții mai citesc și:   Rugăciunea Sfintei Cruci – se rostește pe 14 septembrie și are puterea de a îndepărta răul

„Am venit aici la spital și, după un timp, m-au chemat și mi-au spus că 22 de membri ai familiei mele au fost răniți. Dar au fost transferați la Mosul pentru că toți erau în stare critică”, a spus un alt localnic.

9 angajați și responsabili ai localului au fost arestați. Prim-ministrul irakian a declarat trei zile de doliu național.