Criza din Ucraina. Războiul se amână, Rusia acceptă o nouă rundă de negocieri cu SUA

Veşti bune de la Moscova. Rusia este favorabilă continuării negocierilor cu SUA pe tema garanţiilor de securitate.
Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a anunţat, vineri, că este interesat de o nouă întâlnire cu secretarul de Stat american, Antony Blinken, pentru continuarea negocierilor Rusia-SUA pe tema garanţiilor de securitate.

„Secretarul de Stat american, Antony Blinken, şi cu mine am convenit că el va fi pregătit să ne întâllnim după ce Rusia a trimis documentul şi după ce Washingtonul se va familiariza cu viziunea noastră asupra situaţiei. Suntem amândoi interesaţi de acest lucru. Acest lucru este în conformitate cu interesele şi planurile noastre”, a declarat Serghei Lavrov, citat de postul Russia Today (RT) şi de agenţia Tass.

Secretarul de Stat american, Antony Blinken, a propus joi organizarea unei întâlniri cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, în oraşul elveţian Geneva, în contextul eforturilor diplomatice pentru evitarea unui conflict militar în Ucraina şi pentru continuarea negocierilor pe tema garanţiilor de securitate.

„Mai devreme, astăzi, i-am trimis o scrisoare ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, propunându-i să ne întâlnim săptămâna viitoare în Europa, o urmare a discuţiilor noastre din ultimele săptămâni, pentru a discuta despre paşii pe care îi putem adopta pentru a rezolva această criză fără conflict.

De asemenea, propunem reuniuni ale Consiliului NATO-Rusia şi ale Consiliului Permanent al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE)”, a afirmat Antony Blinken, în discursul rostit joi în Consiliul de Securitate ONU.

„Aceste reuniuni pot deschide drumul pentru un summit al liderilor, în contextul reducerii tensiunilor, pentru a ajunge la înţelegeri asupra preocupărilor reciproce în materie de securitate”, a subliniat Antony Blinken. Secretarul de Stat american a cerut Rusiei să reducă presiunile militare asupra Ucrainei, insistând pentru soluţionarea crizei pe cale diplomatică şi prin aplicarea Acordului de la Minsk.

Forţele armate ruse vor desfăşura exerciţii strategice programate sâmbătă, 19 februarie, sub conducerea preşedintelui rus, Vladimir Putin, a informat Ministerul rus al Apărării, conform TASS.