Ciclon mediteranean peste România! Ploi torențiale în perioada următoare | Elena Mateescu: ”În fiecare zi!”

„Când ciclonii mediteraneeni devin activi, aduc precipitații bogate în țara noastră, mai ales în regiunile vestice, zone cu depresiuni joase. Aceste tipuri de fenomene aduc, punctiform, media de precipitații a unei luni, indiferent de perioada în care ne aflăm. De la începutul lunii și până în prezent, 109 litri pe metru pătrat în Reșița. Numai astăzi au fost 51 de litri pe metru pătrat într-o oră, în condițiile în care media lunară la acel punct meteorologic este de 60 de litri pe metru pătrat. Trebuie să ne așteptăm la astfel de fenomene și în luna iunie, cea mai instabilă din an la noi”, a explicat Elena Mateescu la România TV.

Meteorologii spun că furtunile tipice sezonului cald vor apărea în fiecare zi, cel puțin până la finalul acestei săptămâni. Iar vremea va fi extrem de instabilă.

„Într-adevăr până la sfârșitul lunii mai discutăm în fiecare zi de o probabilitate foarte ridicată de a înregistra fenomene meteorologice extreme din perspectiva condițiilor de instabilitate atmosferică accentuată, instabilitate caracterizată prin cantități de precipitații care la nivel local vor depăși 20-25l/m² chiar 30-40l/m²”, a mai explicat Elena Mateescu.

Ciclonii mediteraneeni vor afecta în continuare vremea din România, avertizează meteorologii Administrației Naționale de Meteorologie, care prognozează ploi abundente în perioada următoare. Temperaturile maxime vor crește, dar vremea va fi caracterizată de instabilitate atmosferică. Care este prognoza meteo?

Directorul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), Elena Mateescu, anunţă ploi torenţiale în următoarea perioadă. De altfel, perioada următoarelor două săptămâni (29 mai – 11 iunie) va fi caracterizată de instabilităţii atmosferice, cu alternanţe de temperatură de la o zi la alta, dar şi cu intervale lungi în care aversele se vor semnala la nivelul întregului teritoriu.

„Când ciclonii mediteraneeni devin activi, aduc precipitaţii bogate în ţara noastră mai ales în regiunile vestice, zone cu depresiuni joase. Aceste tipuri de fenomene aduc, punctiform, media de precipitaţii a unei luni, indiferent de perioada în care ne aflăm.

De la începutul lunii şi până în prezent, 109 litri pe metru pătrat în Reşiţa. Numai astăzi, au fost 51 litri pe metru pătrat într-o oră, în condiţiile în care media lunară la acel punct meteorologic este de 60 de litri pe metru pătrat. Trebuie să ne aşteptăm la astfel de fenomene şi în luna iunie, cea mai instabilă din an la noi”, a declarat Elena Mateescu la România TV.

Meteorologul a transmis că sunt de așteptat furtuni tipice sezonului cald în fiecare zi, cel puțin până la finalul acestei săptămâni. Elena Mateescu a explicat că există o probabilitate ridicată pentru fenomene meteo extreme.